Rosa Bas

Nederlandse Rosa snelste vrouw ooit op een fiets

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Niet eerder fietste een vrouw op eigen kracht zo snel als Rosa Bas (28) uit Utrecht. De studente sportfysiotherapie ging op haar ligfiets met een snelheid van 122,12 kilometer per uur door de woestijn van de staat Nevada in de Verenigde Staten.

Rosa fietste op de Velox9, een aerodynamische ligfiets die door studenten van de TU Delft en VU in Amsterdam is ontwikkeld. Om de lichtgewicht fiets zo snel mogelijk te maken, wordt de kuip van de fiets strak om het lichaam van de fietser heengemaakt.

'Ik ging harder dan auto's normaal op deze weg mogen rijden', zei Rosa na haar race. Het oude snelheidsrecord voor vrouwen stamde uit 2010 en stond op 121,8 kilometer per uur. 

Record

Nederlandse studenten doen in Nevada mee aan de World Human Powered Speed Challenge, een snelheidswedsstrijd die een paar dagen duurt. De wedstrijd wordt gehouden op 1400 meter hoogte. Andere teams zullen de komende dagen proberen het record van Nederland te breken.

Hier zie je Rosa racen: 

Anderen lazen ook andere artikelen over records.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren