Dossier IS

Nenous (17) vecht met klei tegen IS

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Niet alleen de inwoners van Syrië en Irak hebben zwaar te lijden onder het bewind van terreurgroep IS. Ook kunstschatten en historische plekken moeten het ontgelden. IS heeft er al veel vernietigd, maar Nenous Thabit (17) vecht nu terug, met klei.

Nenous groeide op in de buurt van de Iraakse stad Mosul, waar IS in 2015 binnenviel en allerlei oudheden vernietigde. Met sloophamers mepten ze beelden uit het Assyrische rijk kapot, een groot koninkrijk dat tussen 2500 en 612 voor Christus een groot deel van het Midden-Oosten besloeg.

Terugknokken

Toen Nenous - zelf een Assyrissche christen - die beelden zag, besloot hij terug te knokken. Hij vluchtte met zijn familie vanuit Mosul naar de stad Irbil. Na een paar lessen van zijn beeldhouwende vader, begon hij met het namaken van de vernietigde kunstschatten.

Het eerste beeld dat hij namaakte was dat van Lamassu (zie foto onder), een Assyrische beschermgod. ‘Het is mijn favoriete beeld. Het is het sterkste wezen in de Assyrische mythologie, met het hoofd van een mens, het lichaam van een leeuw, de benen van een os en de vleugels van een gier’, vertelde hij aan CNN. Na 15 dagen was zijn creatie af.

Foto: Nenous Thabit Art

Beeldhouwles

Inmiddels heeft hij achttien beelden nagemaakt en één grote muurschildering. Nenous geeft zelfs les aan de jeugd in zijn buurt, zodat ze hem kunnen helpen met het beeldhouwen. Hij droomt van een leven als beroemd artiest en hoopt volgend jaar een kunstopleiding te kunnen volgen in de Koerdische stad Dohuk.

Foto: Nenous Thabit Art

Wat is de schade?

De afgelopen weken is tijdens de strijd rondom Mosul de historische Assyrische stad Nimrud heroverd op IS. Nu Iraakse troepen de plek weer in handen hebben, moet duidelijk worden hoeveel schade de terroristische organisatie heeft aangericht. Gevreesd wordt voor eenzelfde verwoesting als in de Syrische stad Palmyra. Daar blies IS onder andere een eeuwenoude tempel op en bleek de schade aan de historische stad enorm

Embedded rich media on Twitter

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten