Naru (21) met haar tweejarige zoontje bij een menstruatiehut in Biraltoli  Foto EPA

Nepalese menstruatiehut wordt nog steeds gebruikt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Het is verboden, maar het gebeurt nog steeds, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Als Nepalese meisjes ongesteld zijn moeten ze zolang dat duurt in een apart hutje zitten. Ook 's nachts. En dat is levensgevaarlijk.

Chhaupadi. Zo heet de traditie van de menstruatiehutten. Het is een eeuwenoud Hindoe-gebruik. Vrouwen en meisjes zijn onrein als ze ongesteld zijn, denken de gelovigen. En dan mogen ze niet in de buurt van anderen komen. Meisjes mogen soms niet naar school. En vaak worden meisjes en vrouwen tijdens hun ongesteldheid verbannen naar afgelegen hutjes.

Vierhonderd meisjes

Chhaupadi is verboden. Maar onderzoekers van de universiteit van het Britse Bath hebben ontdekt dat het nog steeds gebeurt. Vooral op het afgelegen platteland van Nepal. De onderzoekers hebben met vierhonderd meisjes gepraat. Daaruit blijkt dat 77% van deze meisjes tijdens hun ongesteldheid in een hutje wordt gestopt.

Laxmi (21) in een hut bij haar dorp Biraltoli  Foto EPA

Aangevallen

Behalve het psychologische effect van vies gevonden en verbannen worden schuilt er nog een groot gevaar in de menstruatiehutten. 'Alle vrouwen en meisjes die we spraken zijn doodsbang dat ze 's nachts worden aangevallen. Door slangen. Maar ook door mannen', schrijven de onderzoekers. Het is precies hierom dat de praktijk in 2018 verboden werd. In dat jaar ontstond grote ophef toen kort achter elkaar meerdere jonge meisjes en vrouwen omkwamen doordat ze in de menstruatiehut waren gebeten door een gifslang. Anderen werden gedood nadat ze waren verkracht. En afgelopen februari kwam er nog een zeventienjarig meisje om door verstikkende rook toen ze zich met een vuurtje probeerde warm te houden in de hut.

Praten

De traditie zit nog diep geworteld in veel gemeenschappen en het verbod werkt dus nog niet, is de trieste conclusie van de onderzoekers. Ook schrijven ze dat er te weinig door de politie tegen wordt opgetreden. Volgens de Britse wetenschappers moet er zoveel mogelijk over gepraat worden. Op scholen. En met dorpsoudsten die vaak een grote invloed hebben. Zo kan de vreselijke traditie misschien op den duur doorbroken worden.

Anderen lazen ook: Platte borsten door gloeiend hete stenen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren