Donald Trump

Nieuw boek over Trump: 7 opvallende uitspraken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

'Hij is een idioot. Het heeft geen zin om te proberen hem van iets te overtuigen. Hij is ontspoord.' In een nieuw boek over Donald Trump komen naaste medewerkers van de Amerikaanse president aan het woord. Wat ze zeggen liegt er niet om. Volgens Trump zelf is alles verzonnen.

De schrijver van Fear: Trump in the White House is Bob Woodward, journalist voor de Amerikaanse krant The Washington Post. Hij is een van de beroemdste onderzoeksjournalisten ter wereld. In 1972 onthulde hij met collega Carl Bernstein de Watergate-affaire, een afluisterschandaal dat leidde tot het aftreden van de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon. Van het boek dat de twee journalisten schreven werd later een bekende film gemaakt, All The President's Men.

Angst

En nu heeft Woodward dus een boek over de huidige president van Amerika geschreven. Hij sprak met mensen die de afgelopen anderhalf jaar met Trump samenwerkten. De gesprekken nam hij op. De titel van het boek is gebaseerd op een uitspraak van de president zelf. In 2016 zei hij dat je echte macht hebt als je anderen bang maakt.

Opvallend

Fear verschijnt officieel pas volgende week, maar een aantal Amerikaanse media heeft het boek al in handen. Een paar citaten die ze eruit haalden veroorzaakten veel ophef:

1. Volgens de schrijver van het boek is Trump een 'emotioneel overspannen, wispelturige en onvoorspelbare leider.'

2.  'Een derde deel van mijn taak was reageren op sommige van zijn gevaarlijke ideeën en proberen hem ervan te overtuigen dat het misschien toch niet zulke goede ideeën waren.'

Een uitspraak van oud-stafsecretaris Rob Porter. Hij was een vertrouweling van Trump, maar moest zijn baan als secretaris opzeggen nadat hij beschuldigd werd van mishandeling van zijn ex-vrouwen.

3. 'Als je een slang, een rat, een valk, een konijn, een haai en een zeehond in een dierentuin zonder muren zet, wordt het smerig en bloederig.'

Woorden van Reince Priebus, oud-stafchef van het Witte Huis. Priebus werd vorig jaar beschuldigd van het lekken van informatie en moest daarom vertrekken.

4. 'Rudy, je bent een baby. Ik heb nog nooit een slechtere verdediging in mijn leven gezien. Ze hebben je luier net afgedaan. Je bent als een kleine baby die verschoond moet worden. Wanneer word je een man?'

Trump over Rudy Guiliani, advocaat en oud-burgemeester van New York. Guilliani heeft altijd achter Trump gestaan. Hij zegt in een reactie dat Woodward hem nooit geïnterviewd heeft en dat het verhaal over de luier is verzonnen.

5. 'Hij is een idioot. Het heeft geen zin te proberen hem van iets te overtuigen. Hij is ontspoord. We zijn in een gekkenhuis. Ik begrijp niet eens waarom we hier zijn. Dit is de ergste baan die ik ooit had.'

John Kelly, stafchef van het Witte Huis over Trump. Bij CNN zei Carl Bernstein, collega van Woodward, dat hij niet begreep dat John Kelly zijn ontslag nog niet had ingediend.

6.  'Deze vent is verstandelijk gehandicapt. Hij is een domme zuiderling. Hij kan niet eens gewoon advocaat zijn in Alabama.'

Een uitspraak van Trump over Jeff Sessions, zijn minister van Justitie.

7.  'Ga niet getuigen, het is of dat, of een oranje overall [gevangenispak].

Trumps vroegere advocaat John Dowd zei dit tegen de president over het onderzoek van Robert Mueller. Mueller onderzoekt of Trump tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 onder een hoedje heeft gespeeld met de Russen. John Dowd zegt nu dat hij dat niet zo gezegd heeft.

Reactie Witte Huis

Trump zelf vindt het 'gewoon weer een slecht boek' en ook zijn persvoorlichter doet alles af als verzinsels van boze oud-medewerkers.

Donald J. Trump 1536237817

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens andere artikelen over Donald Trump

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren