Reuters - Willem-Alexander

Nieuwe onderscheiding voor koning Willem-Alexander

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

De Orde van de Kousenband: dat is de groep waar koning Willem-Alexander vanaf nu bij hoort. Wat is dit voor groep? En waarom mag de koning hierbij?

Vorig jaar kreeg Willem-Alexander van de Britse koningin Elizabeth een onderscheiding, waardoor hij nu bij de Orde van de Kousenband hoort. Vandaag is het dan zover: de koning krijgt in het Engelse Windsor-kasteel een kousenband om zijn linkerbeen. Dat is een elastische band die bovenaan een kous zit. Meestal worden kousen gedragen door vrouwen. Dat de koning er eentje krijgt, is alleen bedoeld voor de plechtige bijeenkomst van vandaag.

De Orde van de Kousenband

Vroeger mocht je alleen lid worden van de Orde van de Kousenband als je een heldhaftige strijder was voor het Britse koningshuis. Tegenwoordig zitten er mensen bij, vaak staatshoofden, die iets goeds hebben gedaan voor andere mensen. Voor het ‘algemeen belang’, noemen ze dat. 'Op zich is het niet heel bijzonder dat de koning ook lid wordt', vertelt Paul Rem van Paleis het Loo aan NOS. 'Omdat hij staatshoofd is, krijgt hij de onderscheiding eigenlijk automatisch.'

Gekke naam 

Maar waarom heeft de Orde van de Kousenband zo’n gekke naam? Dat heeft te maken met de Engelse koning Edward de Derde. Het verhaal gaat dat hij verliefd was op een getrouwde vrouw. Toen zij bij een feest haar kousenband verloor, raapte de koning hem op en knoopte hem om zijn eigen been. ‘Schande over diegene die er kwaad van denkt,’ zei hij toen, omdat hij bang was dat er geroddeld zou worden. Dat is nog steeds het motto van de Orde. Na de gebeurtenis met de kousenband richtte koning Edward de Orde op, maar waarom hij de groep deze naam gaf is niet bekend.

Anderen lazen ook: Jongeren vinden Koningsdag het leukst aan koninkrijk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren