Nieuwe pakjes: Van roken krijg je... veel engs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Een verouderde hand, weggerotte tanden, een zwarte long of nóg erger. Sinds gisteren moeten fabrikanten zulke afschrikwekkende plaatjes op hun Nederlandse pakjes sigaretten en shag zetten. Vijf vragen en antwoorden over de nieuwe regels. 

1. Wat is het idee hierachter?
Vorig jaar rookte een kwart van de mensen van twaalf jaar en ouder weleens. Van alle jongeren tussen 12 en 16 jaar stak 1,3% een sigaret op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens de regering sterven elk jaar bijna 20.000 Nederlanders aan ziektes die te maken hebben met roken. Denk aan kanker, chronische longziekten en hart- en vaatziekten. In de hoop dat minder mensen gaan roken, worden strengere Europese tabaksregels overgenomen.

2. Wat verandert er precies? 
Ten eerste komen er dus enge plaatjes op de verpakkingen. Ook worden kleine pakjes verboden, net als sigaretten met een smaakje. Alleen de mentholsigaret verdwijnt pas in 2020. 

3. En e-sigaretten? Verandert daar ook iets aan?
Voor de e-sigaret mét nicotine (het stofje dat je verslaafd maakt aan roken) geldt vanaf vrijdag een leeftijdsgrens van achttien jaar. Wie jonger is, mag geen e-sigaret met nicotine meer kopen. Ook de e-sigaretten zónder nicotine, zoals shisha-pennen, worden uiteindelijk verboden voor jongeren. Dat verbod laat alleen nog even op zich wachten, waarschijnlijk tot het najaar. Ook de reclame voor de pennen wordt aan banden gelegd en er komen strikte regels voor de verpakkingen.  

roken enge pakjes sigaretten

4. Werken die plaatjes nou echt afschrikwekkend?
Volgens sommige experts wel. ‘Het effect hiervan is uitgebreid onderzocht’, vertelde hoogleraar Tabaksontmoediging Marc Willemsen tegen NOS. ‘Verwacht niet dat men massaal stopt met roken. Maar deze pakjes dragen er wel aan bij dat mensen emotioneel geraakt worden. En ze worden beter geïnformeerd over de verschillende ziektes die je van roken kunt krijgen.’

Ook op jongeren hebben de afbeeldingen effect, denkt Willemsen. ‘De pakjes zien er minder cool uit en daardoor wordt roken minder aantrekkelijk.’ Maar volgens de Volkskrant is niet met zekerheid te zeggen of het werkt. Uit Canadees onderzoek uit 2012 zou na elf jaar maar een klein effect zijn gekomen. Wat wél helpt is de tabak duurder maken, schrijft de krant.

5. Wanneer liggen de nieuwe pakjes in de winkel?
Dat kan nog even duren. Winkeliers krijgen nog een jaar de tijd om hun oude voorraad te verkopen.  

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren