Foto: ANP

Nieuwe protesten Hongkong na overlijden student

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Na vijf maanden van protesten in Hongkong leek het haast onvermijdelijk. De demonstraties hebben een slachtoffer geëist. Vandaag overleed een student, die afgelopen weekend in een parkeergarage een verdieping naar beneden viel tijdens een demonstratie. Honderden mensen zijn nu weer de straat opgegaan.

Het overlijden van Chow Tsz-lok, een 22-jarige informatica-student aan de wetenschaps- en technologie-universiteit van Hongkong, is ingeslagen als een bom. Hij is de eerste student die als gevolg van de demonstraties is overleden. Het is niet duidelijk hoe hij precies van het parkeergebouw was gevallen. Misschien was hij op de vlucht voor de politie, maar dat is niet zeker. Wat wel vaststaat is dat de politie, niet ver van de bewuste parkeergarage, traangas had gebruikt tegen demonstranten die dingen van het gebouw gooiden.

China

Op 9 juni dit jaar begonnen de protesten in Hongkong, toen nog gericht tegen een omstreden wet die inmiddels is ingetrokken. De actievoerders willen nu de steeds meer toenemende invloed van China op hun stadsstaat en op de regio stoppen. In eerste instantie waren de demonstraties vreedzaam, maar al snel werd de sfeer grimmiger. De politie is demonstranten al meerdere keren te lijf gegaan met traangas en rubberen kogels. Andersom gebruiken de demonstranten ook geweld: ze gebruiken brandbommen en vernielen dingen als bushokjes.

Nieuwe protesten

De dood van Chow heeft in Hongkong nieuwe protesten uitgelokt. Honderden demonstranten gingen vandaag de straat op om Chow te herdenken en om te demonstreren. De verwachting is dat hierdoor de spanningen nog meer zullen oplaaien.

Anderen lazen ook: Waarom is de woede in Hongkong zo groot?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren