Foto: Unsplash

Nieuwe wet voor psychische hulp: hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Sinds 1 januari geldt in Nederland een nieuwe wet voor mensen met psychische problemen die te maken krijgen met verplichte zorg. Door deze wet krijgt niet alleen de familie een grotere rol, ook de patiënt zelf krijgt meer invloed.

Vanaf 1 januari is een nieuwe wet ingegaan, de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). In de Wvggz worden de rechten van mensen met een psychische aandoening geregeld. De nieuwe wet is ingevoerd om zo veel mogelijk verplichte opnames te voorkomen. Psychiatrische patiënten kunnen verplicht worden opgenomen als er kans is op gevaar voor henzelf, of hun omgeving. Met deze wet komt er meer zorg op maat en daardoor zou het aantal gedwongen opnames moeten verminderen.

Meer invloed

Door de nieuwe wet krijgen patiënten zelf meer invloed op het traject van de verplichte zorg. Vanaf nu kunnen zij bijvoorbeeld een eigen plan van aanpak maken. Ook kunnen ze op een zorgkaart aangeven welke zorg ze nodig denken te hebben bij een eventuele verplichte opname en een vertrouwenspersoon kiezen. Daarnaast krijgen familieleden en andere naasten een meer officiële rol in het zorgtraject. Hulpverleners moeten vanaf nu bijvoorbeeld eerst familieleden spreken voordat iemand verplicht wordt opgenomen.

Thuis verplichte zorg

Vanaf nu kunnen patiënten ook thuis verplichte zorg krijgen. Onder verplichte zorg valt bijvoorbeeld verplichte medicatie, vrijheidsbeperking of toezicht op de persoon. Dat kon hiervoor alleen wanneer iemand al een keer verplicht was opgenomen. De wet levert naast oplossingen ook mogelijke problemen op. De uitvoering van de Wvggz zorgt namelijk voor extra belasting op hulpverleners, dat geldt met name voor de psychiaters. En dat terwijl er een groot tekort is in die beroepsgroep.

Anderen lazen ook: Nieuw platform over psychische klachten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren