Nobelprijs voor de EU

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Europese Unie. Het is een grote en belangrijke prijs. Dus tijd voor een enorme taart zou je denken. Verdeeld in 27 megastukken. Voor ieder EU-land een. Maar op de toekenning is ook kritiek.

De EU werd zo’n tien jaar na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Oorlog willen we nooit meer en dat kan alleen lukken als alle landen goed gaan samenwerken, was de gedachte. Steeds meer landen sloten zich bij de EU aan en zestig jaar lang hebben zij zich ingezet voor vrede en vrijheid voor de inwoners. Zelfs nu er geldcrisis is, blijven de landen met elkaar praten over een oplossing. Als ze het niet eens zijn dan vechten ze met woorden, niet met wapens.

‘Oorlog in Europa is nu ondenkbaar geworden’, zei de voorzitter van het Nobelcomité. En daarom verdient de EU de vredesprijs. Maar er zijn ook mensen die vinden dat de vredesprijs moet gaan naar een persoon die zich heeft ingezet voor vrede. En niet naar een organisatie. Bovendien: hoe moet de EU het prijzengeld van ongeveer 930 duizend euro gaan besteden? Eerlijk verdelen over alle 500 miljoen inwoners? Dan krijgt iedereen 0,00186 euro. Daar bouw je geen feestje mee. Zelfs geen heel kleintje.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren