Dossier IS

Nog meer Palmyra kapot

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Je kon erop wachten, op dit nieuws. Terreurgroep Islamitische Staat heeft weer een eeuwenoude kostbaarheid in de Syrische stad Palmyra vernield. Dit keer gaat het om een tweeduizend jaar oude Romeinse triomfboog.

Terroristen van IS zouden het bouwwerk met springstof hebben opgeblazen. Dat heeft het hoofd van de Syrische dienst voor nationaal erfgoed, Maamoun Abdulkarim, zondag gezegd. Deze dienst probeert de vernielingen door de terroristen zo goed mogelijk in de gaten te houden. ‘Het lijkt wel of er een vloek over deze stad is gevallen. Ik verwacht alleen nog maar nieuws dat ons zal schokken’, zei Abdulkarim na de recente verwoesting tegen persbureau Reuters.

Satellietbeelden van de Tempel van Bel vlak voor (boven, 27 augustus 2015) en vlak na een eerdere vernietiging (onder, 31 augustus 2015)

Eerdere vernielingen
Ruïnestad Palmyra is Werelderfgoed en was tot de burgeroorlog in 2011 uitbrak de belangrijkste toeristische trekpleister van Syrië. Sinds IS afgelopen mei de stad wist te veroveren, zijn er al meerdere antieke oudheden verwoest. In augustus werd de Tempel van Baal-Shamin opgeblazen. Daarna was de Tempel van Bel aan de beurt. En ook drie torens die als graftombes diendenl=m moesten eraan geloven. Ook in andere steden in Syrië en Irak hebben IS-strijders historische gebouwen, beelden en monumenten met de grond gelijkgemaakt.

Waarom IS zo fanatiek is met het vernietigen van antieke kostbaarheden en alles en iedereen die daarmee te maken heeft? Dat kun je lezen in dit interview met twee Nederlandse deskundigen. Al het nieuws over de terreurgroep lees je in ons dossier IS.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten