Nood? De politie komt er (straks) aan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Woon je in het noorden van Nederland en verkeer je in nood? Speel dan gerust nog een potje patience, want het kan even duren voor de politie er is. Waar de politie wél snel op een spoedgeval afkomt? Vooral in stedelijke gebieden. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl bij de politie heeft opgevraagd. De opvallendste conclusies op een rij. 

Niet overal binnen een kwartier 
Binnen een kwartier ter plaatse zijn bij een noodgeval, dat lukte de politie in 2015 iets minder vaak (in 85% van de gevallen) dan in 2014 (86,1% van de gevallen). Dat terwijl de norm wel is opgeschroefd. De politie streefde er eerder naar dat 85% van de keren de 'aanrijtijd' van een kwartier werd gehaald, maar die norm is vorig jaar juist opgeschroefd naar 90%. 

Stad wint van platteland
In de steden worden de aanrijtijden makkelijker gehaald dan in gebieden waar minder vaak iets aan de hand is. Dat vertelde Oscar Dros, politiechef Noord-Nederland en 'chef aanrijtijden' aan Nu.nl. Agenten hebben het in steden natuurlijk drukker, maar zijn wel met meer. En vaak al in de buurt.

Vaak structureel te laat
In 81% van alle gemeentes is de politie structureel te laat, het hoogste percentage in vijf jaar tijd. ‘Wij zijn nog volop aan het analyseren waar dat aan ligt’, zegt Dros tegen NU.nl. Volgens de politiechef is het aantal spoedmeldingen toegenomen en gaat de politie vaker af op verdachte situaties. Aan bezuinigingen ligt het volgens hem niet. ‘We hebben niet minder voertuigen of personeel.’

De traagste 
In de Groningse gemeente De Marne zijn agenten het allertraagst bij spoedgevallen. Daar is maar 30,5% binnen een kwartier bij de ter plekke. Ook op Schiermonnikoog (33,3%) en het eveneens Friese Ferwerderadiel (41%) kunnen hulpbehoevenden nog even duimen draaien. 

Stipt op tijd 
De Noord-Hollandse gemeente Zeevang (die tegenwoordig bij Edam-Volendam hoort) was vorig jaar in 100% van de spoedgevallen op tijd. Maar, dat moet gezegd, het waren er dan ook maar twee. 

Op Nu.nl vind je een kaart met hoe snel de politie per gemeente ter plaatse is bij spoedgevallen. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws waar jij als jongere iets mee kunt? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren