Onweer

Noodweer zorgt voor puinhoop in Italië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

De natuur in de Dolomieten is een grote puinhoop. De afgelopen maanden werd het Italiaanse gebied geteisterd door noodweer. Volgens experts duurt het minstens een eeuw voordat het weer is hersteld. 

Zeker veertien miljoen bomen zijn omgewaaid alsof het luciferstokjes waren. Vooral in skigebieden levert dit grote problemen op. De bomen hielden de sneeuw vast. Nu die weg zijn, zijn hellingen vlak geworden.

Water en modder

Een ander probleem zijn Italiaanse rivieren zoals de Alcantara die buiten hun oevers zijn getreden. Vele huizen zijn bedolven onder water en modder hierdoor.

In Venetië steeg het water tot een hoogte van meer dan anderhalve meter boven zeeniveau. Rond één meter boven zeeniveau wordt in de stad als intens omschreven. Tot één meter veertig noemen de Venetianen het zeer intens en daarboven wordt aangeduid als exceptioneel.

Vermist

Ook op Sicilië was er veel wateroverlast. Twee hele families overleefden het niet toen hun huizen overstroomden. Zij waren niet de enigen. Er zijn al zeker dertig doden gevallen en er zijn nog mensen vermist.

Vigili del Fuoco 1542204718

900 miljoen

De Italiaanse regering trekt 153,5 miljoen euro uit om de schade te herstellen. Ook wil ze de komende drie jaar 900 miljoen euro uitgeven aan het voorkomen van zoveel schade tijdens natuurrampen. Want al hadden de Italianen nog nooit zo'n noodweer meegemaakt, dat is geen garantie dat het niet nog eens zal gebeuren.

Anderen lazen ook: Rome verandert binnen tien minuten in IJsland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren