Safe Lock van KPN: niet meer appen op de fiets

Nooit meer appen of bellen op de fiets dankzij 'slim slot'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Op je fiets springen? Eerst je telefoon uitzetten! Dat is het idee achter het 'slimme slot' dat telecombedrijf KPN heeft ontwikkeld samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN). Een speciale app zorgt ervoor dat je tijdens het fietsen niet meer kunt appen.

Fietsen én appen tegelijk: heel verstandig is het niet. Sterker nog, minister Schultz van Haegen van Verkeer maakte vorig jaar bekend het te willen verbieden! Want jongeren zouden zó met hun telefoon bezig zijn, dat ze niet meer voor zich kijken in het verkeer, aldus de minister. En dat is levensgevaarlijk. 

Fiets open, telefoon uit

Om de minister in haar strijd te helpen heeft KPN nu iets bedacht: een 'SafeLock'. Het speciale fietsslot is niet langer te openen met een sleutel, maar met een app op je telefoon. Zodra je je slot open hebt geswiped, wordt al het data- en telefoonverkeer op je telefoon tijdelijk stopgezet. Op die manier kun je niet gebeld worden en voel je je telefoon ook niet trillen als je een noticifatie hebt - iets dat volgens onderzoek óók afleidt in het verkeer. Enkel het alarmnummer 112 is nog te bereiken.

KPN komt met slim slot om jonge fietsers te beschermen

Prijskaartje

Deze zomer zal er met het extra veilige slot worden getest. Eind dit jaar moet de app op de markt komen, eerst alleen voor Android-gebruikers. Veiligheid heeft wel een prijskaartje: het slot en de app zullen zo'n honderd euro kosten. Haal het dan nog maar eens in je hoofd om een berichtje te beantwoorden op de fiets!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren