stemmen verkiezingen partijwijzer

NPO lanceert stemwijzer voor jongeren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marieke de Jong
Marieke
de Jong

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart mogen zo'n 800.000 jongeren voor het eerst stemmen. Misschien ben jij wel een van hen. Of ben je minderjarig, maar wil je nu al weten welke partij het beste bij jou past. Goed nieuws! Er is een speciale jongerenstemwijzer die jou door de standpunten van de partijen heen loodst.

Misschien sta jij wel te springen om je stem te laten gelden. Of heb je je juist nooit eerder verdiept in de politiek en wil je nu weleens weten wat zich allemaal afspeelt in de kamertjes in Den Haag. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft daarom de Partijwijzer bedacht, in de hoop dat jongeren ook van zich laten horen op 15 maart.

Zestien stappen

In zestien stappen word gevraagd wat je vindt van belangrijke onderwerpen zoals het leenstelsel, vrijheid van meninguiting en terrorisme. Nadat je alle vragen hebt beantwoord, krijgt je een stemadvies. Hoe meer antwoorden overeenkomen met de mening van een partij, hoe beter een partij bij jou past.

Aan de Tweede Kamerverkiezingen doen dit jaar 28 partijen mee. Naast de bekende clubs als de PvdA, VVD, SP en GroenLinks staan er ook minder bekende partijen op de stemlijst zoals JEZUS LEEFT, Nieuwe Wegen en de Vrijzinnige Partij. Jongerenzenders NPO 3, 3FM en FunX duiken komende tijd in de verkiezingsstrijd en praten hun achterban bij op televisie, radio en online. Zo worden lijsttrekkers aan de tand gevoeld door luisteraars van 3FM. Net als onze eigen videoblogger Tim eigenlijk:

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren