Ondanks verbod toch Gay Pride in Istanbul

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Ze lieten zich niet tegenhouden door het verbod van de regering. Honderden mensen liepen gisteren in de Turkse hoofdstad mee in een mars voor gelijke rechten voor gays, biseksuelen en transgenders.

De regering had de Gay Pride voor het derde jaar op rij verboden omdat deze de 'orde zou verstoren.' De organisatie van de demonstratie vond het verbod belachelijk en schreef in een verklaring dat zo'n verbod ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting. 

Discriminatie

Homoseksualiteit is in Turkije niet verboden, maar LHBT'ers hebben het er niet makkelijk. Vooral nu de invloed van de conservatieve regeringspartij van president Erdogan de laatste jaren groter is geworden, heeft deze groep veel last van discriminatie. Critici van Erdogan zeggen dat hij weinig doet tegen ongelijke behandeling van homo's en minderheden.

Regenboogvlaggen

In 2013 en 2014 vond de Gay Pride voor het laatst plaats. Toen liepen zo'n honderdduizend mensen mee. Gisteren trok een veel kleinere groep met regenboogvlaggen door straten van Istanbul. De politie trad hard op en probeerde te verhinderen dat de deelnemers zich konden verspreiden.

Anderen lazen ook: YouTubers boos: waarom worden LHBT-video's gefilterd?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren