Prik

Onderzoek: Geen vermoeidheid door HPV-prik

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Over het vaccin tegen baarmoederhalskanker (HPV) doen allerlei fabels de ronde. Een ervan is dat de prik voor langdurige vermoeidheidsklachten zou zorgen. Dat dat niet klopt, bleek al eerder uit internationaal onderzoek. Nederlandse onderzoekers zeggen het nu ook: de prik is veilig.

Meisjes krijgen op hun dertiende het HPV-vaccin. Omdat sommige ouders bang zijn voor bijwerkingen zoals bijvoorbeeld langdurige vermoeidheid, laten ze hun dochters niet vaccineren. 

Het RIVM onderzocht daarom bijna 70.000 meisjes in Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn gelijk aan de uitkomsten van eerder verschenen internationale onderzoeken.

Veilig

De onderzoekers keken in Nederland of langdurige vermoeidheidsklachten vaker voorkomen bij gevaccineerde meisjes dan bij meisjes die niet zijn ingeënt. 'Uit gegevens bleek dat langdurige vermoeidheid vóór invoering van de HPV-vaccinatie even vaak voorkwam als na de invoering', schrijft het RIVM. 'Het is op basis van al deze onderzoeken duidelijk dat HPV-vaccinatie veilig is'

Hier lees je ook over andere fabels over de prik tegen baarmoederhalskanker.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: HPV-vaccin is succes in VS.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden