middelbare school examens

Ook middelbare scholen kampen met lerarentekort

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Niet alleen basisscholen, maar ook middelbare scholen hebben te maken met een lerarentekort. Dat blijkt uit een onderzoek van NU.nl. Vooral voor de vakken wiskunde, natuurkunde en Duits zijn te weinig docenten beschikbaar.

De nieuwswebsite deed onderzoek bij 149 schoolleiders. In totaal zijn 20% van alle Nederlandse middelbare scholen onder de loep genomen. Daaruit bleek dat tientallen scholen regelmatig te maken hebben met lesuitval vanwege een gebrek aan docenten.

Geen vervangers

Dat begint vaak als een docent ziek is of halverwege het schooljaar vertrekt. Het is dan moeilijk om vervanging te vinden, laten de schoolleiders weten. Scholen proberen dit op te lossen door parttimers meer uren te bieden of leraren via een uitzendbureau te huren. Dat lukt ze niet allemaal; bijna 20% van alle middelbare scholen geeft aan geen vervanging te kunnen regelen als er iemand uitvalt.

Tekortvakken

Wiskunde, natuurkunde, Duits, informatica en economie behoren tot de zogenaamde tekortvakken. Voor deze vakken is het extra moeilijk om vervanging te zoeken, omdat ze sowieso al te kampen hebben met een lerarentekort. Ook zijn er te weinig docenten Nederlands.

Anderen lazen ook: Gemeentemedewerkers voor de klas in Amsterdam.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren