Oorlogsbuit onder het Uilengebergte?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Al zeventig jaar zou hij verstopt staan, ergens onder een berg in Polen. Een trein propvol goud en andere door de nazi’s geroofde oorlogsschatten. De geruchten gaan al jaren. Maar nooit is er iets gevonden. In de hoofden van goudzoekers is de schat steeds groter en glimmender geworden. Nu stijgt de spanning tot ongekende hoogte. Radarbeelden lijken te bewijzen dat er toch echt iets staat, daar diep onder die berg…

‘We weten nu meer dan 99% zeker dat de trein bestaat.’ Dat zei de Poolse staatssecretaris voor Cultuur Piotr Zuchowski laatst tijdens een persconferentie. Zuchowski vertelde dat er radarbeelden waren gemaakt van de bewuste berg, het zogeheten Uilengebergte bij Walbrzych (Zuidwest-Polen). De beelden waren vaag, maar lieten volgens Zuchowski toch onmiskenbaar de vorm van een trein zien. En van kanonnen.


Bekentenis
De Poolse overheid besloot de Uilenberg met een sterke radar te bestuderen nadat laatst een oude man op zijn sterfbed een bekentenis had gedaan. Hij vertelde dat hij in 1945, toen het Russische leger steeds verder oprukte en Hitler in een hoekje dreef, de nazi’s had geholpen om een trein in Wroclaw vol schatten te laden. En dat ze de gepantserde trein toen naar de heuvelachtige bossen bij Walbrzych hadden gereden.

Daar verstopten ze de trein in een groot gangenstelsel, onder een berg met het imposante Ksiaz-kasteel erop. De ingang bliezen ze op zodat er niemand meer bij kon. De stervende man (wie hij is, is niet bekendgemaakt) zou de exacte locatie van de trein hebben onthuld.


Schatzoekers
Het nieuws over de sterfbedonthulling en de radarbeelden doet de harten van schatzoekers sneller kloppen. Zij hopen 10% vindersloon op te kunnen eisen. Als je bedenkt dat er volgens deskundigen voor honderden miljoenen en misschien zelfs miljarden euro’s aan schatten in de trein zou kunnen zitten… Maar de Poolse minister van Defensie waarschuwt dat het beslist gevaarlijk is om op eigen houtje op zoek te gaan. De trein zou zo goed als zeker beveiligd zijn met mijnen, booby traps en andere explosieven.

Poolse militairen sloten het gebied woensdag af om de boel grondig te verkennen. Explosieven-experts, brandweer en politie staan paraat. De spanning stijgt. Zou die mythische trein inderdaad in een van de tunnels verstopt staan? Zou er iets in zitten? En zou er naast de trein misschien nog meer geplunderde oorlogsbuit onder het Uilengebergte verstopt zitten? Zoals Zuchowski vorige week zei: ‘We weten het pas 100% zeker als we ook echt iets vinden.’Dit zou in de trein kunnen zitten:

  • Wapens
  • Driehonderd ton aan buitgemaakte staven goud
  • Gestolen schilderijen, edelstenen en andere kunstvoorwerpen
  • Kostbaarheden uit het Catharina-paleis bij Sint-Petersburg. De nazi’s zouden daar een kamer die geheel bestond uit barnsteen hebben gesloopt en alles in kisten hebben afgevoerd. De barnsteenkamer was wereldberoemd om zijn sprookjesachtige schoonheid. De Russen hebben de kamer inmiddels gereconstrueerd, maar willen het origineel graag terug als er iets gevonden wordt. Rusland heeft zich dan ook al bij Polen gemeld als rechthebbende.
  • Omgesmolten goud van tanden en ringen van Joodse mensen die in de nazikampen zijn vergast. Ook Joodse autoriteiten en organisaties volgen het nieuws over de trein op de voet.

Een filmpje van de BBC over het nieuws rond de nazitrein:

Poland radar image 'almost certainly Nazi train' BBC News

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren