Er komt meer geld voor musea over de oorlog.

Oorlogsmusea moet leuker worden voor jongeren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

Het kabinet heeft besloten meer geld opzij te leggen voor musea die over de oorlog gaan. Dit doen ze om te vieren dat er al 75 jaar vrijheid is sinds de Tweede Wereldoorlog. Eerst werd er negen miljoen euro opzij gelegd, nu is het vijftien miljoen euro.

De beslissing om meer geld opzij te zetten is gemaakt voor de viering van 75 jaar vrijheid. Deze viering duurt een aantal jaar: het begint op 31 augustus bij de herdenking van de slag om de Schelde en eindigt op 24 oktober 2020. Dat is de dag waarop de Verenigde Naties 75 jaar bestaan.

Rechtsstaat

Op 15 augustus 1945 kwam er definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog, in Nederland en in Nederlands-Indië. Sindsdien vieren we elk jaar dat er geen oorlog meer is en dat Nederland een rechtsstaat is. Dat betekent dat de burgers van Nederland mee mogen bepalen wat voor regering er is.

Nieuwe generatie

Staatssecretaris Paul Blokhuis, die onder andere verantwoordelijk is voor mensen die getroffen zijn in de oorlog, vindt dit een belangrijke stap. Hij legt uit dat het aantal mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt wegvallen, omdat zij ouder worden. Maar de oorlog mag natuurlijk niet vergeten worden, daarom vindt hij het belangrijk dat jongere generaties ook nog weten wat er is gebeurd in deze tijd.

Moderne musea

En dat is ook een van de redenen dat er extra geld opzij wordt gelegd: ze willen dat musea een stuk leuker worden voor jongeren. Ze willen bijvoorbeeld dat er meer activiteiten komen waar je aan mee kan doen, zodat het een interactieve ervaring wordt.

Maar het geld gaat voor meer doeleinden gebruikt worden. Zo willen ze musea een stuk moderner maken en wetenschappelijk onderzoek naar de oorlog beter mogelijk maken.

Anderen lazen ook: Museum vol selfies, Bevrijdingsdag: Nederland is niet in een dag bevrijd

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren