australie brand

Oost-Australië staat meer in brand dan ooit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Nooit eerder waren er zoveel branden in Australië. Deelstaat New South Wales, in het zuidoosten van het land, is het zwaarst getroffen. Ook in andere delen zijn grote bosbranden. Australische autoriteiten maken zich grote zorgen en roepen vandaag de noodtoestand uit.

Sinds vrijdag zijn drie mensen om het leven gekomen door de branden en ruim 150 woningen zijn verwoest. Vorige week ging een stuk van 2000 hectare bos in vlammen op waarin veel koala's leven. Vermoedelijk hebben 350 dieren de brand niet overleefd.

Noodtoestand

Afgelopen vrijdag werden door de Australische autoriteiten zeventien noodwaarschuwingen voor bosbranden op één dag gegeven. Dat is een recordaantal. De verwachting is dat de branden nog erger worden de komende dagen. Omdat het aantal branden meer is dan de brandweer aan kan en er te weinig bluswater is, roepen de oostelijke provincies Queensland en New South Wales maandag de noodtoestand uit. branden Australie

Waarschuwingsnetwerk

De noodtoestand duurt zeven dagen. Tijdens zo'n noodtoestand mogen brandweermannen bijvoorbeeld wegen afsluiten als ze denken dat dit nodig is. Via een waarschuwingsnetwerk worden op radio en televisie elk uur een alarm en een verbale waarschuwing afgespeeld.

Uit buurprovincie Victoria komen vierhonderd extra brandweermannen met vijftig voertuigen naar New South Wales om te helpen. Reddingswerkers gaan proberen grote dieren uit gevaarlijke gebieden weg te halen.

Droge winter

Bosbranden zijn niet ongewoon in Australië. Alleen staat er nu meer land in brand dan normaal is voor deze tijd van het jaar, dat komt door de droge winter. De brandweer denkt dat in de de Australische zomermaanden december, januari en februari de branden nog kunnen toenemen.

Anderen lazen ook: Ander interessant artikel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren