Bosbranden in Zuid-Frankrijk

Op vakantie tussen de bosbranden: wat te doen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Duizenden bewoners en toeristen in Zuid-Frankrijk moesten deze week hun huizen of campings verlaten vanwege de enorme bosbranden. Onder hen zijn ook vakantiegangers uit Nederland. Wat te doen als je op vakantie met bosbranden te maken krijgt?

Lekker bijkomen van het afgelopen schooljaar zit er voor meerdere Nederlandse vakantiegangers in bepaalde delen van Zuid-Frankrijk niet in. Zij moeten vluchten voor de enorme bosbranden die daar woeden. Afgelopen week braken er branden uit in de buurt van Marseille, Nice en Saint Tropez. Ook op het nabijgelegen eiland Corsica zijn bosbranden.

Laat je informeren!

Volgens Allard Schimmel, woordvoerder van de brandweer in Nederland, moeten Nederlanders die in Zuid-Frankrijk op vakantie zijn zich vooral goed laten informeren. 'Het is lastig om vanuit Nederland te bepalen waar er brand is en waar niet. Vraag het dus vooral aan de mensen daar. Stap bijvoorbeeld af op de campingbaas of de lokale bewoners, die kennen het gebied goed. Wordt de camping ontruimd? Bel dan de alarmcentrale van de ANWB, daar vertellen ze dan wat je het beste kunt doen. Behalve bij gevaar, bel dan direct 112. Net als in Nederland', waarschuwt hij.

Bosbranden in Zuid-Frankrijk

Ga je nog naar Zuid-Frankrijk op vakantie? Laat je dan niet direct afschrikken door de bosbranden. 'Zuid-Frankrijk is groot, dus niet overal heb je te maken met bosbranden', stelt Schimmel. Wel is het verstandig je goed voor te bereiden. 'Bekijk eerst of je camping of andere accomodatie nog beschikbaar is. Ook kun je voor vertrek de ANWB of het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen voor advies.'

Moeilijk te blussen

Honderden brandweermannen doen er alles aan om de enorme bosbranden in Zuid-Frankrijk te blussen. Maar het is moeilijk. Schimmel: 'Het zijn hele grote natuurgebieden, de brandweer kan er vaak moeilijk bij.'

Het is een groot verschil met Nederland waar natuurbranden vaak snel worden geblust. 'De natuurgebieden zijn hier minder groot en vanwege de goede infrastructuur in Nederland, is de brandweer er meestal vlug bij. Waar het in Nederland dus vaak bij een kleine brand blijft, kan een brand in Frankrijk snel groot worden', legt hij uit. 'Pas dus goed op met het maken van een vuurtje', waarschuwt Schimmel tot slot.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Zo kreeg de zeventienjarige Annegien 758.000 volgers of YouTuber overlijdt tijdens opnemen vlog.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren