Colin Kaepernick
Van de hoofdredactie

Ophef in Amerika over sporter in Nike-reclame

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
Van Gelder

Hoofdredacteur Henrike geeft elke week haar mening over een nieuwsonderwerp. Deze week: een gewaagde keuze in de nieuwste reclame van Nike.

Sport is politiek. En sport is handel. En soms komt dat allemaal samen. Dat werd deze week wel weer heel duidelijk toen de nieuwste campagne van Nike werd gelanceerd. Het sportmerk heeft namelijk American Football-speler Colin Kaepernick ingezet voor hun nieuwste reclame. En dat is een gewaagde keuze. Zowel politiek als commercieel.

Volkslied-protest

Deze quarterback werd namelijk twee jaar geleden wereldwijd bekend doordat hij knielde tijdens het Amerikaanse volkslied. Hij weigerde te staan voor een vlag van een land waarin zwarte mensen worden onderdrukt. Zijn voorbeeld werd gevolgd door andere sporters en hiermee ontstond een waar volkslied-protest. Waar heel veel Amerikanen achter stonden, maar nog veel meer erg boos om werden.

Bekijk hier de reclame: 

Colin Kaepernick Nike Commercial | FULL VIDEO

Ontslagen

Donald Trump, toen nog presidentskandidaat, verweet de sporters een gebrek aan vaderlandsliefde en disrespect voor de Amerikaanse vlag. Get that son of a bitch of the field was zijn weinig subtiele reactie. En dat gebeurde. Kaepernick werd ontslagen en heeft sindsdien geen wedstrijd meer gespeeld.

In de fik

En nu dus deze opvallende keuze van Nike om hem voor het sportmerk in te zetten. Wil het zich hiermee serieus mengen in een politiek debat? Of is het gewoon een heel lucratieve deal van het miljardenbedrijf? Feit is dat na het verschijnen van de campagne wereldwijd felle tegenreacties kwamen. Op internet verschenen zelfs filmpjes van mensen die hun Nike-spullen in de fik steken. Dus of de fabrikant zichzelf met deze controversiële keuze een dienst heeft bewezen, is de vraag.

Hoe dan ook, ik gun Colin Kaepernick in elk geval zijn wederopstanding. Nu maar hopen dat een stoere clubeigenaar het voorbeeld volgt en hem weer in dienst neemt.

Reageren? Mail naar henrike@sevendays.nl

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Kranten in actie tegen Trumps aanvallen op de pers.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren