Marvel

Ophef in Brazilië na verbod op zoenende striphelden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De burgemeester van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro probeerde vorige week een stripboek te verbieden waarin twee mannelijke helden met elkaar zoenen. Zijn poging tot censuur leidde tot veel ophef.

Op verzoek van burgemeester Marcelo Crivella besloot een rechter vorige week dat het Marvel-stripboek Vingadores: A Cruzada Das Criancas (Avengers: The Children's Crusade) verwijderd moest worden van een grote boekenbeurs. In de strip staan tekeningen van twee zoenende mannen: de superhelden Wiccan en Hulkling.

Uitverkocht

Crivella, die voordat hij burgemeester werd, evangelisch predikant en gospelzanger was, vond het stripboek over een homoseksueel koppel 'niet geschikt voor kinderen en gezinnen'. Daarna ontstond natuurlijk een run op het boek, het was in een mum van tijd uitverkocht. 

Protest

Mensen gingen met regenboogvlaggen de straat op om te protesteren. De grootste nationale Braziliaanse krant Folha De Sao Paolo publiceerde een tekening uit het boek op de voorpagina om een discussie over censuur aan te zwengelen.  

Folha de S.Paulo 1568106965

De organisatie achter de boekenbeurs stapte naar de rechtbank, waarna de Hoge Raad afgelopen zondag bepaalde dat het illegaal is om LHBT-publicaties te verbieden.

Anderen lazen ook: Zorgt een LHTB-leeslijst echt voor meer begrip?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren