Jules Suzdaltsev foto nazigroet

Ophef over schoolfoto met Hitlergroet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Een groepsfoto van mannelijke scholieren, uit de Amerikaanse staat Wisconsin, die lachend de Hitlergroet brengen gaat het hele internet over. De middelbare school van de jongens is een onderzoek gestart. Ook de politie is ingeschakeld.

Er worden niet alleen nazigroeten gemaakt. Ook maken ze handsymbolen die worden gebruikt door de Ku Klux Klan, die bekend staan om hun racistisch geweld.

Offline

De zaak wordt zeer serieus genomen door de autoriteiten, die meteen in actie kwamen toen er op flinke verontwaardiging ontstond op social media. De fotograaf die deze foto maakte, vertelt aan Associated Press dat het niet zijn bedoeling was om iemand te kwetsen. Hij ontkent dat-ie de scholieren heeft uitgelokt om dit te doen en zegt erover: 'Ik heb geen enkele fout gemaakt naast het feit dat dit shot niet helemaal goed getimed was.'

Kwetsend

Op de foto rechts staat een jongen die niet meedoet. De 18-jarige Jordan Blue vertelt aan CNN: 'De fotograaf vroeg of we onze armen omhoog wilden doen, maar zei niet op wat voor manier. Mijn klasgenoten kozen er toen voor om het op de meest kwetsende en kwalijke wijze van allemaal te doen.'

Racistische incidenten

Blue zegt dat dit gedrag niet typerend is voor de andere leerlingen op zijn school: 'Baraboo is een hechte gemeenschap en we zijn absoluut geen racisten.' Andere leerlingen van de school hebben journalisten - via social media - laten weten dat er wel vaker racistische incidenten zijn geweest. Zo zouden sommigen vaker 'white power' hebben geroepen.

Anderen lazen ook: Duterte zegt beetje sorry voor Hitler-vergelijking.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren