Facebook Messenger

Ophef over 'spionage-app' voor jongeren van Facebook

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een paar tientjes voor je privacy. Facebook blijkt al jaren vooral jongeren te betalen om een app te downloaden, waarmee het bedrijf toegang krijgt tot bijna alle data op hun telefoon.

Dat heeft de tech-website TechCrunch ontdekt. Het gaat om een app die Facebook aanbiedt onder de naam Facebook Research of Project Atlas. De geheimzinnige app wordt niet in de officiële Apple App Store en Google Play Store aangeboden. Jongeren die de app installeren, krijgen daar geld voor. Het gaat om bedragen tot 20 dollar per maand. Ze moeten een speciaal certificaat installeren. Daarmee geven ze het Amerikaanse bedrijf toegang tot e-mails, privéberichten, gesprekken in chats, zoekopdrachten en zelfs de gps-locatie van de telefoon.

Telefoongedrag

Het gaat om gebruikers van 13 tot 35 jaar, waar Facebook zich op richt met de Facebook Research. Een woordvoerder van Facebook heeft het bestaan van de app bevestigd, schrijft TechCrunch. Volgens Facebook wordt de app gebruikt om erachter te komen wat het telefoongedrag van mensen is. Het bedrijf geeft aan voorlopig niet te stoppen met de app.

Anderen lazen ook: Het rommelt rond Facebook.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren