Telefoons in de auto

Ouders en telefoons: gevaarlijk en ongezellig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

'Geen telefoons aan tafel!' of 'Doe je telefoon eens weg als ik tegen je praat.' Herken je die uitspraken van je ouders? Of wil jij dat juist wel eens tegen je vader of moeder zeggen? Een derde van de jongeren zegt te lijden onder de telefoonobsessie van hun ouders. 

De jongeren voelen zich genegeerd en maken zich zorgen over telefoongebruik achter het stuur. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. 1894 jongeren en 637 ouders gaven hun mening.

Tijdens het eten

Een derde van de Nederlandse jongeren eet het liefst aan een telefoonvrije eettafel. Een kwart van de ouders pakt toch tijdens het eten de telefoon erbij. Jongeren voelen zich genegeerd door hun ouders en pakken zelf ook maar hun mobiel erbij. 

Achter het stuur

De eettafel is niet de enige plaats waar ouders veel op hun telefoon zitten. Een derde van de jongeren geeft aan dat hun ouders ook wel eens tijdens het rijden op hun telefoon kijken. En dat is gevaarlijk, vinden de jongeren. Ze maken zich zorgen.

In de slaapkamer

Ouders zien het probleem niet zo: 14% van de ouders denkt dat hun eigen telefoongebruik storend is voor hun kinderen. Ook zouden de ouders hun kinderen meer moeten stimuleren om niet meer naar hun telefoonscherm te staren voor het slapengaan, vinden de onderzoekers. Jongeren weten wel dat dat niet goed is, maar kunnen de verleiding vaak niet weerstaan. Slechts 7% van de ouders ziet dat als een probleem, waardoor veel jongeren de volgende dag met minder energie opstaan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren