bosbranden australie

Oudjaar in Australië zonder vuurwerk door bosbranden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Over de hele wereld is het traditie om het nieuwe jaar in te luiden met vuurwerk of zelfs een ware vuurwerkshow. In de Australische hoofdstad Canberra zullen ze het dit jaar zonder moeten doen.

Het bestuur van de hoofdstad heeft door de zware bosbranden en slechte luchtkwaliteit alle vuurwerk verboden. De komende dagen wordt in Canberra nog meer heet en droog weer verwacht. Temperaturen kunnen zelfs weer oplopen tot 39 graden.

Opera van Sydney

Ook in andere steden in het land wordt het nieuwe jaar dit keer zonder vuurwerk ingeluid, melden Australische media. Het beroemde vuurwerk boven de haven en de Opera van Sydney gaat - voorlopig - wel door. De Australische brandweer in de miljoenenstad laat wel weten dat die show op het laatste moment alsnog kan worden afgeblazen.

Noodtoestand

Nooit eerder waren er zoveel branden in Australië. De deelstaat New South Wales, in het zuidoosten van het land, is het zwaarst getroffen. Ook in andere delen zijn grote bosbranden. Australische autoriteiten maken zich zorgen en riepen eerder deze maand de noodtoestand uit. In de zuidelijke plaats Eucla was het plaatselijk zelfs 49,8 graden: een recordtemperatuur voor de maand december.

Op de satellietfoto hieronder, die werd gemaakt door de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), is een deel van het vasteland van Australië te zien. De foto werd gemaakt op 26 december 2019 en laat zien waar historische bosbranden woeden in de zuidoostelijke staten en gebieden.

bosbranden australie

Anderen lazen ook: Australische jongeren bespotten premier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren