ANP`

Overlast door vonkenregen in Scheveningen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

De grote vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp zijn een traditie. Maar de combinatie van harde wind én een te hoge vuurstapel zorgde afgelopen jaarwisseling voor een gevaarlijke vonkenregen. De burgemeester broedt nu op maatregelen om zulke problemen volgend jaar te voorkomen.

Door de wind ontstond er een regen van vuur die meerdere brandjes en veel schade veroorzaakte. Maar dit was niet de enige reden voor de vonkenregen. De bouwers van de vuren bleken zich niet aan de regels gehouden te hebben en bouwde de houtstapel veel te hoog. De houtstapel was uiteindelijk 48 meter hoog, terwijl hij eigenlijk maar 35 meter mag zijn. Dat is officieel vastgelegd in een afspraak tussen de gemeente en de organisatie.

Rivaliteit

Tussen Scheveningen en Duindorp heerst al jaren een grote rivaliteit over de hoogste houtstapel. Hierdoor worden de vuurstapels elk jaar groter, en dus ook gevaarlijker. Voorgaande jaren werd al gewaarschuwd dat de organisatie zich niet aan de regels hield. Zo gebruikte ze in 2016 meer pallets dan was toegestaan en bouwde ze langer door dan was afgesproken. 

News_Executive 1546425913

Oude traditie

De vreugdevuren op het strand waren juist een poging om overlast tijdens de jaarwisseling te voorkomen. De traditie van de Scheveningse vreugdevuren ontstond al in de jaren ’40 en ’50. Maar omdat deze vuren veel onrust veroorzaakte, werd besloten om één groot vreugdevuur op het strand te organiseren. 

De grote vraag blijft waarom er niet is ingegrepen toen de weersvoorspelling bekend was. Burgemeester Krikke van Scheveningen heeft op een persconferentie gezegd dat ze grote twijfels heeft over de toekomst van de vuren. Ook wil ze grondig gaan kijken wat er precies mis is gegaan en hoe ze dit kunnen oplossen.

Anderen lazen ook: Eiland in vuur en vlam door vies wc-papiertje. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden