eiffeltoren
Dossier terrorisme

Parijs wil hoge omheining om Eiffeltoren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Parijs maakt plannen om een omheining rond de Eiffeltoren te bouwen. Die is bedoeld om toeristen beter te beschermen tegen mogelijke terroristische aanslagen. Maar hoe zo’n muur rond de 'ijzeren dame' eruit moet komen te zien? Daar zijn ze nog niet helemaal uit. 

Parijs is al meerdere keren getroffen door terroristen. Denk maar aan de aanslag van 2015. Toen begonnen twee geradicaliseerde islamitische broers op de redactie van Charlie Hebdo in het rond te schieten. De twee, die banden hadden met Al Qaida, waren woedend dat het satirische weekblad spotprenten van Mohammed had afgedrukt. Volgens hun strenge opvatting van het geloof is het verboden de profeet af te beelden. Twaalf mensen kwamen om. 

In november 2015 pleegden acht aanhangers van terreurgroep IS meerdere aanslagen in Parijs, onder meer in concertzaal Le Bataclan. Daarbij vielen 129 doden. 

Kogelwerend glas

De terreurdreiging in de stad is nog steeds hoog en in video’s en oproepen aan aanhangers noemt terreurgroep IS regelmatig de Eiffeltoren als doelwit voor een nieuwe aanslag. Daarom lopen er nu zwaarbewapende militairen rond de beroemde toren, die nog altijd het best bezochte monument ter wereld is. Maar bestuurders van de stad willen bekijken of ze de zes miljoen toeristen die het bouwwerk jaarlijks bezoeken nog beter kunnen beschermen.

Ze denken aan een ombouw zodat je alleen binnen kunt komen via een veiligheidscontrole. Misschien een hek van smeedijzer? Of een muur van kogelwerend glas waar je de toren nog mooi doorheen kunt zien? Daar zijn ze nog niet helemaal uit.

Twintig miljoen euro

In de plannen staat dat het twintig miljoen euro mag kosten en dat het, als ’t inderdaad allemaal doorgaat, volgend jaar klaar moet zijn. Dus het lijkt erop dat wie nog de originele onbeschermde kale Eiffeltoren wil bewonderen en er ongestoord onderdoor wil lopen, snel moet zijn. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme