Pas op met selfiestunts, zegt Rusland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Nog éven ietsje dichter bij de waterval. En nog één stapje verder naar de rand van het perron. Sommige mensen hebben er veel voor over om een spannende selfie te maken. En dan letten ze niet meer op het gevaar. Rusland heeft het helemaal gehad met de selfiestunts en neemt maatregelen.

Dit jaar zijn er in Rusland al meer dan honderd gewonden gevallen tijdens het maken van een selfie. Tien mensen zijn tot nu toe overleden. De slachtoffers zijn voornamelijk jongeren. Zij halen met hun gevaarlijke en soms fataal aflopende fotostunts regelmatig het nieuws.

Zo overleed vorige week in Moskou een tiener. Het meisje wilde een zo indrukwekkend mogelijk zelfportret maken op de rand van een brug. Ze ging daarbij te ver, verloor haar evenwicht en viel naar beneden. Eerder dit jaar probeerde een zeventienjarig Russisch meisje een selfie te maken met een geladen geweer. Het geweer ging af en het meisje kreeg de kogel door haar hoofd.

Selfie-epidemie
Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de trend ‘een gevaarlijke selfie-epidemie’. Het ministerie probeert nu met de campagne Safe Selfies de Russen ervan te overtuigen dat het ‘t niet waard is om je leven te wagen voor een mooie selfie. ‘De weg naar meer likes op social media kan een dodelijke zijn’, aldus een woordvoerder tegen persbureau AP. Vorige week startte de Russische overheid met een promotiefilmpje op tv.

Russia Launches Safe Selfie Campaign

Ook het uitdelen van flyers op scholen, een hele serie ‘verboden voor gevaarlijke selfies’-borden en strengere politiecontroles moeten Russische waaghalzen op andere gedachten brengen. 

Deze selfies mogen allemaal niet:
– vanuit een rijdende auto
– midden op de weg
– op het spoor terwijl er een trein aan komt
– hangend aan een rijdende trein
– boven op een rijdende trein
– op een varend bootje
– met een gevaarlijk dier
– op een steile helling
– op een trap
– op een hoogspanningsmast
– met een wapen in je hand
- op een hoog gebouw


Of het helpt? Dat is nog even afwachten...

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren