Selfie

Pas op: 'No Selfie Zone'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Sommige mensen nemen wel heel veel risico bij het nemen van een perfecte selfie op een spannende plek. Volgens een groep Indiaase onderzoekers kwamen in de afgelopen zes jaar wereldwijd meer dan 250 mensen om bij het nemen van een zelfportret. 

Volgens onderzoekers overleden 259 mensen tussen oktober 2011 en november 2017 nadat ze een selfie maakten. De belangrijkste doodsoorzaak was verdrinking, daarna volgden ongelukken met een rijdende trein en valpartijen. Andere selfie-doden vielen door een aanval van wilde dieren, het per ongeluk afgaan van vuurwapens en elektrocutie.

Jong

Volgens de onderzoekers vallen de meeste selfie-slachtoffers in India, Rusland, Amerika en Pakistan. Hun gemiddelde leeftijd was 23 jaar en ruim 72 procent daarvan was man.

Risico's

Een van de onderzoekers vertelt The Washington Post  dat hij bezorgd is over de risico's die mensen soms nemen voor een spannende foto: 'Ik denk niet dat veel likes op Facebook, Twitter of andere sociale media het waard zijn om je leven te wagen.'  

Hij vertelt ook over selfie-slachtoffers die buiten het onderzoek vielen omdat ze in 2018 het nieuws haalden. In mei maakte een man in India een selfie met een gewonde beer. De beer kwam overeind en beet de man dood. In het Amerikaanse Yosemite National Park viel een jongen (18) van een hoge klif toen hij bij een waterval een foto van zichzelf probeerde te maken. Twee weken daarna overkwam een vrouw (32) ongeveer hetzelfde in Pictured Rocks National Lakeshore.

Slecht selfie-idee

Het instellen van 'No Selfie Zones'  voor toeristische attracties als watervallen, bergtoppen en hoge gebouwen, zou volgens de onderzoeker kunnen helpen bij het voorkomen van selfie-slachtoffers. In Rusland werd drie jaar geleden al een Safe Selfie-campagne gelanceerd met icoontjes van 'slechte selfie-ideeën' waaronder poseren met een pistool of elektriciteitsmast in je hand.

Slechte selfie-ideeën
 

Hier zie je video van de campagne: 

Russia Launches 'Safe Selfie' Campaign to Prevent Selfie-Related Accidents

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Rijbewijs gehaald? Pas op dat je selfie niet wordt verkocht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren