Pi-dag: voor wiskundenerds of pi-zzaliefhebbers?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Het is feest! Over de hele wereld vieren wiskundeliefhebbers vandaag Pi-dag. Waarom uitgerekend vandaag? De datum 14 maart wordt in Amerika geschreven als 3/14, en dit zijn de eerste drie getallen van de wiskundige constante. 

Eh, een ‘wiskundige constante’?
Pi, ofterwijl π, begint met 3,141592, en daarna volgen er nog oneindig veel cijfers. Maar eigenlijk kun je Pi ook gewoon omschrijven als de verhouding tussen de omtrek en de middellijn van een cirkel. Tijdens wiskunde op school gebruik je Pi zo af en toe misschien om de oppervlakte van een cirkel te berekenen. In het dagelijks leven zou je 'm kunnen gebruiken om uit te rekenen welk formaat pizza het goedkoopst is.

Pi-zza?
Omdat pizza ook met ‘pi’ begint, is dit de ultieme dag om gewoon pizza te eten, in plaats van er rekensommen over te beantwoorden. In de VS geeft een grote pizzaketen 3,14 jaar lang gratis pizza weg, aan degene die drie wiskundevragen goed beantwoordt. Ook worden er vandaag massaal taarten gebakken en gegeten, taart in het Engels is namelijk ‘pie’. Sommigen proberen het wereldrecord ‘zo veel mogelijk decimalen van pi opnoemen’ te verbeteren. Gek is het niet dat de Amerikanen hier misschien een beetje in doorslaan: Pi-dag werd daar een paar jaar geleden namelijk erkend als nationale feestdag. Extra feestelijk feitje: 14 maart is ook de geboortedag van de beroemde wetenschapper Albert Einstein.

En in Nederland?
Hier is de Pi-dag geen officiele feestdag, en dus krijgt het wiskundige getal hier automatisch een stuk minder aandacht. Wel geeft weekblad Donald Duck ter gelegenheid van deze dag een speciale Pi-editie uit. 

Geen bijzondere Pi-dag, dus?
Nee, vorig jaar werd de Pi-dag wereldwijd, maar ook in Nederland, een stuk uitbundiger gevierd. In de datum 14 maart 2015 zitten namelijk niet de eerste drie, maar de eerste vijf cijfers van Pi. Dat was extra bijzonder, voor de echte Pi-dag-fans. De perfecte Pi-dag? Die was in het jaar 1592, om 6 uur, 53 minuten en 58 seconden.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden