Jeans

Plan voor duurzaam rippen van jeans

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Ze zijn überhip: torned of ripped jeans. Maar ecovriendelijk zijn ze niet echt. Het maken van de modieuze gaten en de verwassen look gebeurt met vervuilende chemicaliën. Maar blijft dat zo?

Spijkerbroekenmerk Levi's heeft hard gewerkt aan een techniek die de jeans de vintage look kan geven zonder het milieu te schaden. Het werkt met een laser. Ontwerpers kunnen digitaal de gewenste slijtagepatronen invoeren. Een infraroodlaser schraapt dan als het ware een deel van het bovenste laagje van de stof af. Net zo lang tot het juiste effect is bereikt.

Snel klaar
Tot nu toe is het rippen van jeans mensenwerk. Arbeiders in lageloonlanden bewerken de jeans met de hand met chemicaliën en schuurpapier. Het schuren en scheuren tot de gaten erin vallen duurt zeker een half uur. Maar met de laser gaat het supersnel. In 90 seconden is het klaar, zegt Levi's. En vervuilende materialen komen er niet meer aan te pas.

Deze video laat zien hoe het werkt:

Levi's Uses Lasers to Create Denim Look to Phase Out Chemicals


Levi's wil de nieuwe lasertechniek binnen twee jaar zo ver klaar hebben dat hij over de hele wereld kan worden gebruikt. 'Een mijlpaal in de jeanswereld', vindt een woordvoerder van Levi's.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 11 duurzame tips op de dag van de duurzaamheid.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten