Platte borsten door gloeiend hete stenen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Om te voorkomen dat meisjes de aandacht van mannen trekken, worden in sommige Afrikaanse landen hun borsten letterlijk platgestreken. Met gloeiend hete stenen worden ze bewerkt in de hoop dat ze niet verder groeien. Uit onderzoek van de Britse krant The Guardian blijkt dat dat ook regelmatig in het Verenigd Koninkrijk gebeurt.

Maatschappelijke werkers in de grote Britse steden zeggen dat er 'zeker duizend' recente gevallen bekend zijn van meisjes van Afrikaanse afkomst die een hete steen op hun borsten hebben gekregen, zodat ze minder snel groeien. Meestal doen hun moeders dat, om meisjes te beschermen tegen ongewenste mannelijke aandacht, seksuele intimidatie en verkrachting.

Volgens het VN-comité voor vrouwenrechten is het strijken van borsten één van de grootste misdaden tegen vrouwen. Het vermoedt dat zeker een kwart van de meisjes in Kameroen, vaak rond hun twaalfde, ermee te maken krijgt. 

Vreselijk pijnlijk

Het platmaken van de borsten gebeurt vaak door er letterlijk met gloeiend hete stenen overheen te strijken. Of er wordt met stenen vijzels met veel kracht over heen gerold. De behandeling duurt enkele dagen tot een paar weken. Het platstrijken is niet alleen vreselijk pijnlijk maar ook heel riskant. Zo kunnen er infecties, cystes of abcessen ontstaan. Ook raken de borsten vaak zo beschadigd borstvoeding geven niet meer kan. Het effect van het strijken is bovendien tijdelijk. Het tere borstweefsel wordt met kracht teruggeduwd en afgekneld, maar komt na verloop van tijd –vaak in verminkte vorm- toch weer tevoorschijn.

Vaders weten van niks

De Britse hulporganisatie Cawogido is vorig jaar al een campagne gestart tegen het borst-strijken. Omdat er relatief veel Kameroeners in Groot-Brittannië wonen (het land was ooit deels Brits), wil de organisatie nu eerst in eigen land beginnen met voorlichting. Britse-Kameroeners kunnen die kennis dan weer doorgeven naar hun familie in eigen land, is het idee. 

Chi Yvonne Leina, journaliste uit Kameroen en oprichtster van een vrouwenorganisatie, verzet zich in eigen land al langer actie tegen het strijken. In dit filmpje vertelt ze haar verhaal:

Chi Yvonne Leina: "Stop Breast Ironing in Cameroon"

Nieuwszender CNN maakte eerder een documentaire over het borststrijken:

CNN: Activists fight breast ironing tradition

Anderen lazen ook: #nobra: 'We hebben toch allemaal tepels?'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren