Demonstratie

Politie slaat demonstranten met stokken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

Betogers in Groningen zijn boos. Afgelopen dinsdag demonstreerden honderden Groningers bij een vestiging van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het dorp Farmssum.

De politie zei al eerder dat de demonstranten niet bij het hek mochten komen. Toen er toch een aantal uit de groep stapten om een spandoek op te hangen aan het hek, liep de hele situatie uit de hand. De politie gebruikte geweld om de groep weg te halen bij het hek. Er werd met stokken geslagen en er werden politiehonden bijgehaald.

Gewond

Volgens de actiegroep Code Rood zijn hier vijf mensen bij gewond geraakt en is er zelfs een ambulance gebeld voor een vrouw die was flauwgevallen. De politie zegt dat er geen meldingen over gewonden zijn binnengekomen en de vrouw hoefde niet naar het ziekenhuis.

Roelof van Dalen 1535549739

Demonstratieregels

Op Twitter zegt de politie: ‘Demonstranten in Farmssum hebben zich richting de hekken bewogen. Dit is tegen de demonstratieregels in. Agenten hebben meerdere malen gevraagd om bij de hekken weg te gaan. Daar is niet naar geluisterd. Hierdoor moest de politie optreden.’

Klimaatvervuiling

Eén van de redenen van de demonstratie was de Groningse gaswinning. Doordat er gas uit de Groningse bodem wordt gehaald, ontstaan aardbevingen en hierdoor beschadigen veel huizen. Bij de demonstratie waren niet alleen Groningers aanwezig. Mensen vanuit heel Europa kwamen om te protesteren tegen grote bedrijven. Ze eisen dat grote bedrijven als Shell en Exxon de gaskraan dichtdraaien omdat die fossiele brandstoffen als aardolie en aardgas uit de grond halen en daarmee het klimaat vervuilen.

Niet gewonnen

Rond tien uur ’s avonds werd het rustiger bij het hek en trokken veel betogers zich terug. Ze gaven zich echter niet gewonnen. Woensdag waren er weer een hoop demonstranten in Farmssum.

Roelof van Dalen 1535549829

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Maatregelen tegen aardbevingen Groningen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren