Illustratie Flos Vingerhoets

Populaire Canadese premier plotseling onder vuur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Hij was reuzepopulair toen hij in 2015 aan de macht kwam. En dat is hij de afgelopen vier jaar vrijwel onverminderd gebleven. Tot nu. Opeens zit er een vlekje op zijn normaal zo smetteloze witte overhemd. Wat is er precies aan de hand rond Justin Trudeau? Plus nog een paar feitjes over deze goedgebekte spierbonk.

 

Jarenlang stond Justin Trudeau voor veel Canadezen op een enorm voetstuk. En hij ging super-energiek van start met grootste plannen. Canada moest een land worden waar iedereen welkom was. De rijken moesten meer belasting gaan betalen. Meer geld naar scholen. En klimaatverandering hoog op de agenda. Alles leek de jonge joviale linkse premier gemakkelijk af te gaan. Maar nu is er ineens een behoorlijke deuk in zijn imago gekomen.

Maandag hield Trudeau een speech over het klimaat in Ontario  Foto Reuters

Smeergeld
Het begon allemaal na onthullingen van de Canadese krant Globe and Mail. Die schreef dat Trudeau en zijn team betrokken waren bij een corruptieschandaal rond een bouwbedrijf uit Montreal, SNC-Lavalin. Dat zou zo'n 32 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald aan het regime van Khadaffi toen de dictator nog aan de macht was in Libië. Dat is strafbaar. Dus de Canadese Justitie wil het bedrijf vervolgen. Na dit artikel in de krant begon de boel helemaal te rollen. Oud-justitieminister Jody Wilson-Raybould vertelde dat zij door de premier en zijn medewerkers zwaar onder druk was gezet om geen rechtszaak te beginnen tegen het bouwbedrijf. Dat zou banen kosten en de overheid geld. Maar Wilson-Raybould hield voet bij stuk. Daarna werd ze op een andere functie gezet en besloot ze zelf op te stappen. 

Jody Wilson-Raybould eind februari tijdens haar getuigenis in het parlement  Foto Reuters

Schandaal
Groot schandaal dus. Overheidsbemoeienis met rechtszaken is not done. Als verdediging zegt Trudeau dat er banen op het spel stonden, want tijdens een vervolging had het bedrijf niet voor de overheid mogen werken en hadden de salarissen van de werknemers van SNC-Lavalin misschien niet betaald kunnen worden. De premier zegt dat hij duizenden ontslagen wilde voorkomen.

Barsten
Maar het lijkt erop dat hij daar niet mee weg komt. Veel mensen zijn boos dat juist Trudeau, die van zichzelf zegt feminist te zijn, een van zijn naaste vrouwelijke medewerkers opzij schuift. Terwijl zij nota bene de weg van het recht kiest. Uit woede over de affaire is inmiddels ook een tweede minister uit Trudeau's team opgestapt, Jane Philpott. Zij had de overheidsuitgaven op haar bordje. De oppositie maakt gebruik van de ophef door het aftreden van Trudeau te eisen. Het hele gedoe komt totaal ongelegen voor Trudeau. Later dit jaar zijn er verkiezingen. Als hij herkozen wil worden zal hij er nog een flinke kluif aan hebben om de barsten in zijn reputatie te herstellen. 

Wist je dat...
... Trudeau meteen nadat hij in november 2015 premier was geworden de telefoon pakte om de toenmalige Amerikaanse president Obama te bellen? Hij zei zoiets als 'Hi Barack, Justin hier. Zeg moet je luisteren. We vechten niet meer mee tegen IS in Syrië en Irak. Nou, doei!’. Daarmee maakte hij zijn eerste verkiezingsbelofte waar.

... de premier zijn sportieve uiterlijk te danken heeft aan zijn twee grote hobby's? Yoga en boksen.

... Trudeau getrouwd is met tv-presentatrice Sophie Gregoire? Samen hebben ze drie kinderen.

Anderen lazen ook: Ander interessant artikel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden