Ig nobelprijs andreas voss

Prijs voor Nederlands onderzoek over vies geld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Twee Nederlandse onderzoekers hebben een Ig Nobelprijs in de wacht gesleept. De twee verdienden de award met hun onderzoek naar smerige bankbiljetten.

De Ig Nobelprijs is geen echte nobelprijs, maar een soort parodie. Deze prijs is namelijk bedoeld voor grappige onderzoeken met een serieuze boodschap. De onderzoeken moeten mensen eerst laten lachen, en dan laten nadenken. De Nijmeegse hoogleraar Andreas Voss won vandaag, op vrijdag de dertiende, in de categorie economie. Hij deed samen met zijn zoon Timothy en een Turkse collega onderzoek naar de bacteriën op bankbiljetten. Daaruit bleek dat Roemeense bankbiljetten het smerigst zijn. Geld in Kroatië en India is verrassend schoon.

Poepbacterie

De Nederlandse onderzoekers vergeleken zeven verschillende bankbiljetten. Daar kwamen bijzondere bevindingen uit. Op de Amerikaanse dollar is bijvoorbeeld de ziekenhuisbacterie MRSA te vinden. Op eurobiljetten zit vooral de poepbacterie. Daar hoeven we ons volgens Voss verder geen zorgen over te maken. ‘Het vormt geen gezondheidsrisico, maar het is wel een herinnering dat we na contact met biljetten onze handen moeten wassen’, legt hij uit op Radio 1.

Papieren vliegtuigjes

De Ig Nobelprijs wordt jaarlijks in tien categorieën uitgereikt op de Harvard-universiteit in Amerika door ‘echte’ Nobelprijswinnaars. En dat is allesbehalve saai. Zo mag het publiek bijvoorbeeld papieren vliegtuigjes richting het podium gooien. Winnaars krijgen tien biljoen Zimbabwaanse dollar (wat eigenlijk helemaal niets waard is).

Andere winnende onderzoeken ontdekten dat pizza tegen allerlei ziekten beschermt en een kleuter dagelijks gemiddeld een halve liter speeksel produceert.

Anderen lazen ook: Greta Thunberg (16) genomineerd voor nobelprijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren