Problemen met plastic

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

We moeten zoveel mogelijk plastic afval scheiden en inleveren. Dat was het idee van het programma Plastic Heroes, dat in 2009 werd ingevoerd. Maar dat plan werkt niet, schrijven milieuorganisaties deze week aan de Tweede Kamer. Een paar vragen over de plastic-kwestie.  

Wat is Plastic Heroes ook alweer?
Plastic Heroes zamelt plastic verpakkingen in. Wij burgers moeten die zelf scheiden van ander afval en weggooien in een container die daarvoor bedoeld is, of op laten halen in een speciale zak (dat verschilt per gemeente). Het idee komt van de producenten van de verpakkingen.  

Wat gebeurt er met dat plastic? 
Ander afval, zoals metaal en papier, wordt eruit gehaald. Daarna wordt elke soort plastic apart geperst en vermalen, gereinigd en samengesmolten tot een nieuwe grondstof. Daarvan worden nieuwe producten gemaakt, zoals jerrycans, truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen. 

Wat is daar mis mee? 
In 2013 werd maar 19% van het plastic gerecycled, volgens milieu- en natuurorganisaties die zich hebben verenigd in Recycling Netwerk. Het grootste deel van het opgehaalde plastic is niet te verkopen omdat de kwaliteit slecht is. Er moet veel geld in worden gestoken, zodat er ‘nuttige toepassingen’ van kunnen worden gemaakt. Het levert dus weinig op voor onze economie en het milieu. Dat schreef Recycling Netwerk tenminste deze week aan de Tweede Kamer die donderdag sprak over recycling.  

Wat moet er dán gebeuren?
Volgens Recycling Netwerk Nederland zou je beter het statiegeldsysteem kunnen uitbreiden. Daarmee zou je veel meer kleine plastic frisdrankflesjes, maar ook glazen flessen, bepaalde kozijnen en pijpen terug krijgen. 

Is iedereen het hierover eens? 
Nee. Het Afvalfonds Verpakkingen, dat verantwoordelijk is voor de recycling, zegt dat de cijfers van de milieuorganisaties niet kloppen. Het recyclen van plastic werkt wel en groeit, zeggen zij. 

Deze Canadees heeft een heel andere oplossing voor het plastic afval. Hij bouwt in Panama een heel dorp van plastic flessen: 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren