gezichtsherkenning rusland scholen

Proef met gezichtsherkenning op Russische scholen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Scholen in de Russische provincie Novosibirsk gaan experimenteren met gezichtsherkenning. De proef moet beginnen in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat meldt het Russische persbureau TASS.

De videotechnologie moet ervoor zorgen dat vreemden een schoolgebouw niet meer zomaar binnen kunnen. Daarnaast houdt de technologie mensen in de gaten die zich 'verdacht' gedragen. De gezichtsherkenning wordt gemaakt in samenwerking met de technische universiteit van Novosibirsk.

Proef

Het bedrijf dat de gezichtsherkenning gaat bouwen beschrijft de technologie als een vriend-of-vijandsysteem. Alleen vrienden krijgen toegang tot scholen. In het tweede kwartaal van 2020 gaan ze met de proef beginnen. Op dit moment wordt nog gekeken naar welke scholen geschikt zijn om mee te doen met de proef en de gezichtsherkenning in te gaan voeren.

In strijd met

Het gebruik van gezichtsherkenning is twijfelachtig. Dat komt omdat er gevoelige gegevens worden verwerkt. Tegenstanders zeggen dat het op grote schaal herkennen van gezichten in strijd is met burgerrechten en privacy. Ook herkent de technologie vrouwen en zwarte mensen minder goed.

Verhoudingen meten

Gezichtsherkenning is een biometrische techniek die gebruikt kan worden als herkennings- en identificatiemethode. Door eigenschappen van het gezicht van een persoon te registreren en vast te leggen kan later worden bepaald of de te identificeren persoon voldoet aan de eigenschappen die zijn bewaard. Meestal worden verhoudingen gemeten zoals grootte en afstand van de ogen, mond, neus en oren.

Anderen lazen ook: Jongen (18) klaagt Apple aan voor gezichtsherkenning.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden