Pubers melden verkrachting vaak te laat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Pubers die een verkrachting hebben meegemaakt, zoeken vaak veel te laat hulp. En dat terwijl bij eventuele soa’s en zwangerschappen op tijd tot behandeling moet worden overgegaan. Ook gaat zo belangrijk bewijsmateriaal verloren. Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht. Onderzoeker Iva Bicanic legt uit.

Wie te lang wacht met het onthullen van een verkrachting, krijgt niet op tijd de juiste hulp. Ook is de kans op het vinden van DNA-sporen van de dader het grootst als een slachtoffer in de eerste week onderzocht wordt: belangrijk bewijsmateriaal voor justitie! Toch melden slachtoffers een verkrachting vaak te laat.

Het Landelijk Psychotraumacentrum in Utrecht wilde weten hoe dat zat en onderzocht 323 slachtoffers die daar hulp zochten. Van die groep trok 59% binnen een week aan de bel. ‘Dat is dus goed’, benadrukt onderzoekster Iva Bicanic. Maar 41% wachtte veel te lang, gemiddeld 21 weken. 'Dat waren vooral meisjes tussen 12 en 17 jaar, die verkracht waren door een bekende.'

Bang
Waarom zij niet eerder hun verhaal hadden verteld? Bicanic denkt dat jonge meisjes gevoeliger zijn voor wat anderen denken. ‘Ze zijn bang dat het op Facebook komt, dat ze niet geloofd worden of dat ze beschuldigende reacties krijgen. Liever vergeten ze het en doen ze net of er niets is gebeurd.’ Tot ze een paar maanden later klachten krijgen zoals nachtmerries, en het verhaal alsnog aan het licht komt.

Aangifte
Voor slachtoffers die zich meteen melden, bestaat al op vier plekken in Nederland een Centrum Seksueel Geweld (www.centrumseksueelgeweld.nl) en dit jaar komen er nog acht bij. Slachtoffers kunnen er terecht direct na een verkrachting of aanranding. ‘Politie, artsen, verpleegkundigen en psychologen werken samen en zijn er direct bij’, legt Bicanic uit. Of een slachtoffer aangifte doet, mag hij of zij zelf weten. ‘Iedereen is welkom, maar áls je aangifte wilt doen, heeft de politie wel de grootste kans om de dader op te sporen als je je snel meldt.’

Het meisje op bovenstaande foto heeft niets te maken met de inhoud van dit artikel.

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren