Thingvellir National Park

Raadselachtig gezigzag op ijzig meer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Waar komt dat wonderlijke zigzagpatroon toch vandaan? Aliens? Dat vroegen omwonenden van Thingvallavatn zich verwonderd af toen zij geconfronteerd werden met een graancirkelachtig mysterie op dit bevroren IJslandse meer. 

Er ligt ijs op Thingvallavatn (ja, spreek dat maar eens in één keer zonder te struikelen hardop uit). Eh, ijs dus. Op dat IJslandse meer. Maar het laagje is zo ielig dun dat het met geen mogelijkheid een mens zou kunnen houden. Dus hoe in hemelsnaam is dan de haast geometrische versieringsrand te verklaren die zich plotsklaps middenop het bevroren meer bevindt?

Thingvellir National Park

Buitenaardse wezens?

Een paar dagen lang speculeerden de IJslanders zich suf. Was het een belachelijk vroege 1 april-grap? Had een dier tijdens een nachtelijke 'schaatstocht' per ongeluk dit prachtige slipspoor achtergelaten? Een reclamestunt misschien van het nationale Thingvellir-park waar het meer bij hoort? Of waren het wellicht dan toch buitenaardse wezens die ongezien een kijkje op aarde kwamen nemen - een soort graancirkel 2.0?

Puur natuur

Het antwoord is (helaas?) wat minder wild en komt uit wetenschappelijke hoek. Het geometrische patroon is puur natuur, zeggen onderzoekers. Het heet fingerrafting. En dat gaat zo: twee ijsplaten die op een meer drijven komen elkaar tegen. 'Hé hoi plaat'. 'Ja ook hallo schots.' En heel soms gebeurt het dan dat ze niet op elkaar botsen, maar een soort verbintenis aangaan. De randen duiken dan beurtelings op én onder elkaar op regelmatige afstanden. Mits de ijsplaten dun zijn en ook nog zo'n beetje dezelfde 'dunte' hebben. En voilá: zo heb je een zigzagpatroon in het meer. Kunst uit de natuur!

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren