Raadsels rond Sinaï-crash

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Er is nog veel onduidelijk rond de ramp met het Russische Metrojet-toestel van zaterdag. Terwijl het onderzoek naar de oorzaak in volle gang is, doen allerlei geruchten de ronde. We houden het bij de feiten en zetten die op een rijtje.

  • De achttien jaar oude Airbus A321 stortte zaterdagochtend vroeg neer in de Sinaï-woestijn in Egypte. Niet lang daar voor was het vertrokken van de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheik met als eindbestemming Sint-Petersburg. Aan boord 217 passagiers, voornamelijk Russen en een paar mensen uit Oekraïne die op vakantie waren geweest in Egypte, en zeven bemanningsleden.
     
  • Alle 224 inzittenden kwamen om. Deskundigen trokken naar de rampplek om de slachtoffers te bergen en onderzoek te doen. Zondagavond kwam een eerste vliegtuig aan in Sint-Peterburg met 162 lichamen aan boord. Zij zullen daar verder worden onderzocht en geïdentificeerd. Duizenden mensen kwamen zondag in Sint-Petersburg de laatste eer bewijzen aan de slachtoffers.
  • De oorzaak is nog niet duidelijk. De Egyptische autoriteiten zijn een onderzoek gestart. Een Egyptische piloot leidt het. Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig de crash te onderzoeken. Een omvangrijk karwei. De brokstukken liggen verspreid over het woestijngebied in een straal van 20 kilometer. Hoe lang het onderzoek gaat duren is niet bekend.
  • Beide zwarte dozen zijn al gevonden. Op de ene staan vluchtgegevens. Op de andere gesprekken uit de cockpit. Deze informatie wordt uitgelezen door technici. Dat duurt een paar weken. De gegevens kunnen misschien meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de crash.
     
  • De moedermaatschappij van Metrojet, Kogalimavia, heeft alle vluchten met vliegtuigen van het type Airbus A321 stilgelegd zolang de oorzaak onduidelijk is. En meerdere luchtvaartmaatschappijen zeggen niet meer over de Sinaï, een gebied waar aanhangers van IS actief zijn, te vliegen zolang onbekend is of de crash mogelijk veroorzaakt is door terroristen.
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden