Ezhel

Rapper vast om uiten mening

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Zijn serieuze blik is bedoeld om badass over te komen. Maar de Turkse rapper Ezhel (28) heeft nu ook écht reden om moeilijk te kijken. Er hangt hem een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd. 

De Turkse regering beweert dat Ezhel, die eigenlijk Ömer Sercan Ipekçioglu heet, met zijn liedjes zou aanzetten tot drugsgebruik en dat is verboden in Turkije. Maar Ezhel rapt al jaren over drugs. Volgens Amnesty International is er een politieke reden. Ezhel levert in zijn teksten namelijk kritiek op het gebrek aan vrijheid in Turkije.

#freeEzhel

Fans van de bekende rapper roepen met de hashtag #freeEzhel op tot zijn vrijlating. En de hiphopper heeft nogal wat fans. Zijn nummers staan hoog op de Turkse hitlijsten en werden op YouTube miljoenen keren bekeken. Ook in Nederland heeft hij veel fans onder jongeren met Turkse en Marokkaanse roots. Ezhel rapt over het leven van de straat en is niet vies van een jointje. Volgens Ezhel wil hij met zijn raps geen drugs promoten. Zijn lyrics over wiet horen bij de kunst van het muziek maken, aldus de Turkse rapper.

Zwarte lijst

Volgens Amnesty, die actie voert met een petitie worden artiesten in Turkije opgesloten alleen omdat ze hun mening uiten. Er zijn zelfs al tweehonderd liedjes op een zwarte lijst gezet die niet meer op de Turkse radio mogen worden gedraaid. Ezhels fans reageren ontzet op social media en ook zijn manager snapt niet waarom de rapper vastzit. ‘Een nummer schrijven is geen misdaad. De regering moet échte criminelen oppakken. Rapmuziek vertelt alleen de waarheid over wat er gebeurt in de straat’, liet hij weten. Ezhel zelf schreef vanuit de gevangenis een brief om iedereen die hem steunt te bedanken.

Wist je dat…
 

…de petitie van Amnesty om Ezhel vrij te laten ruim 137.000 keer werd ondertekend?

…de clip bij zijn laatste single Geceler bijna zes miljoen keer is bekeken op YouTube?

Anderen lazen ook: Tijdschrift ELLE verboden in Turkije.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden