Het asfalt is gescheurd in Pidie Jaya Foto EPA

Ravage in Indonesië na beving

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Een zware aardbeving heeft de Indonesische provincie Atjeh in puin gelegd. Tientallen huizen op het eiland Sumatra zijn ingestort. En er zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Dit is wat er tot nu toe bekend is over de beving:

- De aardbeving van vanmorgen had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Gevaar voor een tsunami was er gelukkig niet.

De schade in Pidie Jaya is groot  Foto EPA

- Toch renden veel mensen in paniek naar hoger geleger gebieden uit angst voor een herhaling van de gigantische vloedgolven van tweede kerstdag 2004. Daarbij kwamen toen 180.000 mensen om het leven.

- De aardbeving vond plaats op een diepte van 8 kilometer. Dat is vrij dicht onder het aardoppervlak.

Uit angst voor naschokken zitten veel mensen op straat  Foto EPA

- In het noordelijke district Pidie Jaya werd de beving het sterkst gevoeld en de schade is daar ook het grootst. Mensen renden in paniek hun huizen uit en durven nu niet meer terug uit angst voor naschokken. Of ze kunnen niet meer terug omdat hun huis is ingestort.

- Er zouden tientallen gebouwen zijn ingestort. Ook hele winkelcentra liggen in puin.
Het reddingswerk in Pidie Jaya is in volle gang  Foto AFP

- Er zijn veel gewonden gevallen en bijna honderd doden. President Joko Widodo heeft alle hulpdiensten opgeroepen naar de rampplek te gaan. De reddingswerkers doen wat ze kunnen om mensen die vast zitten in het puin te redden en de slachtoffers te bergen. Maar gebrek aan zwaar materieel bemoeilijkt hun werk.

- Indonesië ligt in de zogeheten Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan waar regelmatig aardbevingen plaatsvinden en vulkanen uitbarsten.

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren