Sinterklaas

Rechter gaat beslissen over intocht Sinterklaas

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Haarlem bekijkt de rechter vandaag een verzoek om zwartgeschminkte pieten bij de landelijke intocht van Sinterklaas te verbieden. Tegenstanders van Zwarte Piet vinden het feest in Zaanstad aanstaande zaterdag racistisch. 

De stichting Majority Perspective richt zich met het kort geding (een spoedprocedure bij de rechtbank) tegen onder andere de NTR, de omroep die het Sinterklaasjournaal uitzendt, en burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad.

Ook een paar andere organisaties en bedrijven die bij de intocht betrokken zijn worden beschuldigd. Volgens de stichting houden zij zich niet aan wetten en internationale verdragen

Eerste uitzending

Tegenstanders van Zwarte Piet protesteerden gisteravond ook bij het Mediapark in Hilversum tijdens de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal. Ze zijn het er niet mee eens dat er naast 'roetveegpieten' ook egaal zwartgeschminkte pieten te zien zijn in het programma. 

Geleidelijke verandering

Volgens De Volkskrant  zijn er in delen van de Randstad steeds minder mensen die het idee van Zwarte Piet steunen. In de rest van het land zou nog steeds een meerderheid hem willen houden. Hoewel die groep de laatste jaren ook wat kleiner wordt. De NTR zou daarom voor een ‘geleidelijke verandering’ van het uiterlijk van de pieten in het Sinterklaasjournaal zijn.

Anderen lazen ook: 'Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten' en 'Het is tijd voor een zwarte Sinterklaas'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren