Rechtszaak om nepnaakt op Instagram

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

Voor de zoveelste keer zit een meisje (van 15, uit Hoorn) in de problemen door naaktfoto’s. Deze keer staan ze op Instagram. Haar moeder sleept het netwerk voor de rechter. Zeven vragen & antwoorden.

1. Wat wil die moeder voor elkaar krijgen?
Dat Instagram vertelt wie er een nepaccount heeft aangemaakt voor haar dochter. Er staan naaktfoto’s en seksueel getinte filmpjes op.

2. Maar het is ook niet zo handig om je naaktfoto’s te verspreiden, toch?
Dat heeft ze dus helemaal niet gedaan, zegt de moeder. Het meisje staat niet op de beelden. Maar ondertussen wordt ze er wél heel erg mee gepest.

3. Waarom stapt ze meteen naar de rechter? Een dringende brief naar Instagram kan toch vast ook?
Zinloos. Instagram geeft alleen gegevens over gebruikers vrij als de rechter erom vraagt.

4. Wat streng. Hoezo?
Het netwerk wil de privacy van zijn klanten beschermen. Je kunt natuurlijk niet zomaar aan iedereen gaan vertellen wie welk account precies heeft aangemaakt.

5. Hebben de moeder en dat meisje een idee wie erachter zit?
Ja, het meisje wordt al een tijd lastiggevallen door een groep pesters. Daar heeft ze veel last van. De pesters gebruiken een scheldnaam voor het meisje die ook op het nepaccount wordt gebruikt. Verdacht, vindt de moeder.

6. Dit verhaal doet me ergens aan denken…
Kan kloppen. Het lijkt op de zaak van de 21-jarige Chantal uit Werkendam. Zij sleepte vorige jaar Facebook voor de rechter omdat ze wilde weten wie een seksfilmpje van haar online had gezet. Die zaak werd geschikt (ging niet door), omdat Facebook zei dat de gegevens verdwenen waren. Maar inmiddels is het IP-adres van de vermoedelijke dader gevonden. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

7. Maakt het meisje uit Hoorn een kans?
Dat weten we uiterlijk 11 juli. Dan zegt de rechtbank in Alkmaar of Instagram met de gegevens op de proppen moet komen of niet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren