Vrijheidsverhalen

Reclamebord wordt oorlogsmonument

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Schreeuwerige advertenties tijdens de Nationale dodenherdenking? Niet in Amsterdam. Daar veranderen op 4 mei zeventien digitale reclameborden in (tijdelijke) oorlogsmonumenten.

Op 4 mei is heel Nederland om 20.00 uur twee minuten stil om oorlogsslachtoffers te herdenken. Voor het eerst staan rond de dodenherdenking ook zeventien reclameborden in Amsterdam stil. Tussen 16 en 21 uur tonen de borden geen bewegende advertenties, maar de naam van een persoon die betrokken was bij een ingrijpende gebeurtenis op de plek waar nu het bord staat.

Isa Baschwitz

Onder de naam staat een citaat dat op de gebeurtenis slaat en een QR-code. Wie deze scant met een smartphone, hoort het verhaal bij de naam. Bijvoorbeeld dat van verzetsstrijdster Isa Baschwitz. Toen tijdens een staakt-het-vuren nog steeds werd geschoten, liep zij tussen de kogels door naar de Duitsers toe om hen over de wapenstilstand in te lichten.

Vrijheidsverhalen

Het project Vrijheidsverhalen is bedacht door een reclamebureau. De makers willen op deze manier Amsterdamse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog doorgeven aan de volgende generatie.

In deze video leer je meer over het project Vrijheidsverhalen en het verhaal van Isa Baschwitz:

Digitale abri's veranderen op 4 mei in herdenkingsmonument

Anderen lazen ook: Jongeren vinden 2 minuten stilte het belangrijkst.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren