ijsbeer noordpool ijs record NASA

Record: de Noordpool had nog nooit zo weinig ijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marieke de Jong
Marieke
de Jong

De Noordpool heeft een niet zo leuk record te pakken. Er is in de afgelopen 38 jaar nog nooit zo weinig zee-ijs geweest als afgelopen winter. Oorzaak is de opwarming van de aarde.

Normaal gesproken groeit het ijs aan in de winter. Als die ten einde komt in maart, hoort er weer flink meer ijs te zijn. Maar dat is dit jaar dus niet gebeurd, blijkt uit beelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Die houdt sinds 1979 met satellieten in de gaten hoeveel zee-ijs er drijft in de oceanen.

De NASA zegt nu dat bij de Noordpool het minste ijs ligt sinds er wordt gemeten. Op 7 maart had het ijs een maximale oppervlakte van 14,42 miljoen vierkante kilometer. Dat was 97.000 vierkante kilometer minder dan in 2015. 

Arctic Sea Ice Reaches Another Record Low

Opwarming

Dat er nu zo weinig zee-ijs is, komt doordat het afgelopen tijd erg warm is geweest op de Noordpool. Het was zo'n twintig graden warmer dan dat het eigenlijk moest zijn. Daar komt bij dat minder ijs betekent dat het zonlicht niet wordt weerkaatst. De aarde neemt het licht op en wordt warmer, met als gevolg dat het ijs dat er wél is verder smelt.

De smeltende Noordpool heeft allerlei nadelen. Zo is er steeds minder ruimte voor dieren als ijsberen, stijgt de zeespiegel en raakt het ecosysteem verstoord.

ijsbeer noordpool ijs record NASA

Waterkanonnen

Wetenschappers kwamen een tijdje terug met misschien wel de ideale oplossing voor de smeltende Noordpool. Ze willen met waterkanonnen water onder de ijskappen vandaan halen en dat opspuiten. Het wordt dan vanzelf weer ijs.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren