Regeerrecord voor koele queen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Koningin Elizabeth (89) viert woensdag een bijzonder feestje. Op die dag is ze namelijk de langstzittende Britse monarch ooit. Ze zit dan één dag langer op de troon dan haar betovergrootmoeder Victoria, die 63 jaar en 216 dagen koningin was. 

Dat speciale feestje zal Elizabeth vieren zonder haar zoon, troonopvolger Charles. Hij is op vakantie in Schotland. Het is de vraag of Prins Charles, die in november zelf ook alweer 67 wordt, ooit nog koning zal worden. De volgende in de lijn van troonopvolging is prins William, de zoon van Charles. Hij komt met zijn zoon George wel op het feestje van oma, zo melden de Britse kranten.

Queen Elizabeth met haar achterkleinzoon George

Toen ze dik 63 jaar geleden koningin werd, beloofde Elizabeth haar land te dienen voor de rest van haar leven. En daaraan lijkt ze zich dus letterlijk te houden. Zestien premiers heeft ze versleten. Zes pausen de hand geschud. 3,5 miljoen brieven beantwoord. Maar klaar is Elizabeth Alexandra Mary of Windsor nog lang niet. Volgens Britse royaltykenners is ze inderdaad zo plichtsgetrouw dat ze lintjes blijft knippen totdat ze er dood bij neervalt. Net als haar vader, George VI. Die stierf op 6 februari 1952. De 25-jarige ‘Lilibet’ zat toen in Kenia. In een boomhut, om precies te zijn. Ze was op reis met haar man Philip. De hele dag hadden ze samen filmpjes gemaakt van neushoorns. ’s Avonds klom ze nietsvermoedend als prinses de boomhut in. De volgende ochtend daalde ze als koningin weer naar beneden.

De Queen vlak nadat ze koning geworden was

Sindsdien is haar leven een aaneenschakeling van staatsbezoeken, medailles uitdelen, theaters openen en praten met premiers. Bijna altijd in een pastelkleurig mantelpakje. En bijna altijd met dezelfde bevroren glimlach op de mond. Op die ijzigheid is niet iedereen even dol. Toen haar populaire ex-schoondochter Diana verongelukte, liet de Queen geen traan. Bákken kritiek kiepten de Britten over haar heen. Zeker toen ze weigerde de vlag op Buckingham Palace halfstok te hangen.

De vorstin nam daarna een pr-manager in de arm. De koninklijke familie ging minder overdadig leven, koos vaker een lijnvlucht of de trein en ging akkoord met een bevriezing van hun toelage, hun 'salaris'. Het huwelijk tussen William en Kate en de geboorte van hun kinderen George en Charlotte gaven de meeste Britten weer reden dol op het koningshuis te worden. Elizabeth geeft tegenwoordig ietsje meer toe aan haar hoge leeftijd. Vooral de verre reizen laat ze tegenwoordig liever over aan haar kinderen en kleinkinderen.

Meer foto's van Queen Elizabeth zien? In dit filmpje zie je haar leven in 89 foto's:

Happy 89th Birthday Queen Elizabeth II - her life in pictures

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren