De Airlander tijdens een testvlucht bij het Britse Bedford in augustus 2016  Foto EPA

Reizen we straks met deze reuzenzeppelins?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Zeppelins. Meestal zweven ze als bolle blobs een beetje doelloos boven een stad of stadion. Om ergens reclame voor te maken. Maar als alles goed gaat, komt er over een jaar een ander soort zeppelin bij. Eentje om mensen mee te vervoeren.

Hij heet de Airlander. Bijnaam: ‘De vliegende bil’. Vanwege zijn achterkant die er... nou ja, nu eenmaal uitziet als een enorme witte kont. Zijn lijf is opgebouwd uit reuzenballonnen en hij kan 60.000 kilo vervoeren. Dat zijn tien grote olifanten bij ekaar. Of een boel mensen en spullen natuurlijk. Hij gaat niet heel snel, ongeveer zo hard als een auto op de snelweg. Maar dat kan-ie dan wel vijf dagen achter elkaar volhouden zonder te tanken. Hij vliegt op helium, net als een luchtballon. En omdat hij kan landen als een helikopter is er geen landingsbaan nodig. Maar wel twee voetbalvelden aan vrije ruimte.

The Airlander 10 airship gets ready for flight - BBC Click

Klaar voor de start

Na zes oefenvluchten met een testtoestel wil een Brits bedrijf de Airlander geschikt gaan maken voor passagiers. Daar is nu ook officieel toestemming voor gegeven. Na een jaar hard bouwen zouden begin 2020 de eerste zeppelins klaar voor de start moeten zijn. Waar ze precies gaan vliegen en hoeveel de tickets gaan kosten is nog niet bekend. En de oefenkont? Die mag met pensioen!

Foto Wikipedia

Veel ongelukken

De zeppelin is bedacht door de Duitse uitvinder Ferdinand von Zeppelin. Hij wilde met zijn vaartuig graag mensen vervoeren. De eerste maakte in 1900 een vlucht. Maar er gebeurden veel ongelukken met de zeppelins. Dat kwam omdat ze toen op waterstofgas vlogen en dat vat supersnel vlam. In 1937 vielen er 36 doden bij een groot ongeluk met de zeppelin Hindenburg. Daarna mochten er geen passagierszeppelins meer de lucht in. Maar aan die tijd komt dus waarschijnlijk snel een einde.

Specs Airlander

Lengte: 92 meter 
Hoogte: 44 meter 
Snelheid: 100 kilometer per uur 
Kosten testmodel: 21 miljoen euro 
Vlieghoogte: 2 kilometer

Anderen lazen ook: Zonnevliegtuig vloog de hele wereld rond.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden